COMPEED® Liktornar

Titta på våra informationsfilmer, där en erfaren fotvårdsspecialist berättar om behandling och förebyggande av liktornar.

Beverley Ashdown, fotvårdsspecialist, S.R.Ch., M.Ch.S., M.Pod.A., D.Pod.M., H.P.C har fått ersättning av COMPEED® för sina råd och sitt deltagande i denna video. Om du är orolig för din fothälsa ska du kontakta din husläkare eller en medicinsk fotvårdsspecialist. Till dig som är diabetiker: rådgör med din läkare innan du använder produkterna.

Symtom

En liktorn är en lokal förhårdnad av huden som uppstår då området utsätts för upprepat tryck. Kroppen försöker alltid skydda sig från skada, och därför blir huden tjockare. Liktornar gör ont när de utsätts för tryck. Det finns ett mörkare hudområde inne i liktornen som ofta misstas för dess "rot". Det mörka hudområdet kallas kärnan och har formen av en uppochnedvänd kon med komprimerad hud, med spetsen in mot smärtpunkten. Liktornar kan förekomma var som helst på foten och kan vara hårda eller mjuka. De kan utvecklas mellan tårna, där två tår skaver mot varandra. Mjuka liktornar är lite annorlunda. De finns i små grupper på fotsulan och känns ungefär som små glasbitar. Mjuka liktornar har inte nödvändigtvis bara med tryck att göra. Även torrhet och friktion påverkar.

Behandling

Så snart en liktorn börjar utvecklas är det viktigt att avlasta området från tryck. Använd hydrokolloidbaserade plåster, som liktornsplåstren från COMPEED® som mjukar upp och avlastar det smärtande området på foten. COMPEED® Liktornsplåster innehåller en speciell gel som lindrar smärtan omedelbart och hjälper till att lösa upp liktornen. Försök undvika trånga skor. Om liktornen inte försvinner eller om du oroar dig för något i samband med den ska du kontakta en medicinsk fotvårdsspecialist.

Förbyggande

Om du vill förhindra att liktornar uppstår ska du undvika att utsätta områden på foten för tryck. Om du vet i förväg att du kommer att ha trånga eller nya skor på dig kan du applicera ett skyddande plåster på foten, t.ex. COMPEED® hydrokolloidbaserade liktornsplåster eller skavsårsplåster. Kom ihåg att blåsor ofta kommer före liktornar, så du bör helst undvika dem också. Använd en mjukgörande fotkräm innan du går och lägger dig på kvällen. Krämen gör huden mer elastisk och förhindrar att mjuka liktornar utvecklas.