COMPEED®Hälsprickor

Se våra informationsfilmer där fotvårdsspecialister berättar hur du behandlar och förebygger hälsprickor

Beverley Ashdown, fotvårdsspecialist, S.R.Ch., M.Ch.S., M.Pod.A., D.Pod.M., H.P.C har fått ersättning av COMPEED® för sina råd och sitt deltagande i denna video. Om du är orolig för din fothälsa ska du kontakta din husläkare eller en medicinsk fotvårdsspecialist. Till dig som är diabetiker: rådgör med din läkare innan du använder produkterna.

Symtom

Hälsprickor kallas ibland för fissurer och är sprickor runt hälarna som inte bara ser otrevliga ut, utan kan även vara extremt smärtsamma. I början ser de ut som oskyldiga vita kanter kring hälens baksida, normalt på grund av för torr hud, men om de inte behandlas kan de spricka och bilda blödande sprickor. När det väl gått så långt är det nästan omöjligt att lägga vikt på hälen utan att det gör riktigt ont eftersom hudens kanter dras isär av det ökade trycket på huden. De djupa såren kan även bli infekterade.

Behandling

Så fort hälen blir torr ökar risken att huden på den spricker. Om man tidigt använder en mjukgörande fotkräm i förebyggande syfte förhindrar man att skadan förvärras. Använd en ureabaserad kräm, helst två gånger dagligen. COMPEED® Fotkräm för hälsprickor kan användas på dagen men ger ännu bättre effekt om den appliceras före sänggående på kvällen. Om huden är sprucken kan du använda COMPEED® plåster för hälsprickor som ger ännu bättre skydd och påskyndar läkningsprocessen. Vid infektion eller alltför hög smärta bör du rådfråga en medicinsk fotvårdsspecialist.

Förbyggande

Du får lättare sprickor i hälarna om du ofta använder skor utan häl eller flip-flops, så använd inte dessa typer av skor alltför regelbundet. Du kan också förebygga sprickorna med en mjukgörande fotkräm, som COMPEED® Fotkräm för hälsprickor två gånger dagligen.