Skip to main content

Om blåsor, hälsprickor m.m.

COMPEED® Blåsor

Symtom

Titta på våra informationsfilmer där en erfaren fotvårdsspecialist berättar om behandling och förebyggande av blåsor.

Blåsor är kroppens sätt att försvara sig emot friktion på fötterna som beror på användning av skor med dålig passform eller fotens/tårnas form och utseende. Blåsor utvecklas mycket snabbt och kan ta flera dagar att läka. Om en blåsa spricker kan den bli infekterad och göra mycket ont.

Behandling

Om en blåsa bildas ska du göra vad du kan för att minska risken för komplikationer. Försök att undvika friktion mot området med blåsan. Använd t.ex. ett avlastande plåster såsom COMPEED® plåster för Blåsor/Skavsår. Genom att applicera ett COMPEED® plåster mot blåsor och skavsår kan du förhindra att blåsan förvärras genom att ett stötdämpande lager skyddar mot friktion. Plåstret med hydrokolloidteknologi skapar en optimal miljö för sårläkning och minskar smärtan från första stund. Plåstret är också vattentätt och skyddar såret från skadliga bakterier och smuts. Du ska inte ta bort plåstret alltför tidigt. Vänta tills det börjar lossna i kanterna. Då kan du försiktigt dra av det lätt och smärtfritt, t.ex. i duschen eller i badet. Stick inte hål på blåsan avsiktligt, men om den spricker ska du rengöra den med mild tvållösning, ha foten i ett fotbad med saltvatten i 10 minuter och sedan täcka blåsan med ett skyddande plåster som exempelvis COMPEED® plåster för blåsor och skavsår.

Förbyggande

Om du lätt får blåsor kan du skydda känsliga områden på foten innan blåsorna kommer. Använd dubbla par tunna strumpor när du tränar och skydda känslig hud med produkter såsom COMPEED® plåster för blåsor eller skavsår, särskilt om du har planerat att ha nya skor på dig.

Använd så här

Titta på vår informationsfilm för att se hur du applicerar COMPEED® skavsårsplåster snabbt och effektivt.

  • Rengör och torka huden före användning. Se till att området kring blåsan är fritt från krem eller olja.
  • Ta bort den nedre skyddsfolien. Vidrör inte häftsidan.
  • Fäst plåstret över blåsan. Se till att kanterna sitter ordentligt genom att jämna till dem mot huden.
  • Låt plåstret sitta kvar tills det börjar lossna. (Obs! Det kan sitta kvar i flera dagar).
  • Ta bort plåstret: Dra inte plåstret uppåt, utan sträck det långsamt längs med huden.

COMPEED® Liktornar

Symtom

Titta på våra informationsfilmer, där en erfaren fotvårdsspecialist berättar om behandling och förebyggande av liktornar.

Behandling

Så snart en liktorn börjar utvecklas är det viktigt att avlasta området från tryck. Använd hydrokolloidbaserade plåster, som liktornsplåstren från COMPEED® som mjukar upp och avlastar det smärtande området på foten. COMPEED® Liktornsplåster innehåller en speciell gel som lindrar smärtan omedelbart och hjälper till att lösa upp liktornen. Försök undvika trånga skor. Om liktornen inte försvinner eller om du oroar dig för något i samband med den ska du kontakta en medicinsk fotvårdsspecialist.

Förbyggande

Om du vill förhindra att liktornar uppstår ska du undvika att utsätta områden på foten för tryck. Om du vet i förväg att du kommer att ha trånga eller nya skor på dig kan du applicera ett skyddande plåster på foten, t.ex. COMPEED® hydrokolloidbaserade liktornsplåster eller skavsårsplåster. Kom ihåg att blåsor ofta kommer före liktornar, så du bör helst undvika dem också. Använd en mjukgörande fotkräm innan du går och lägger dig på kvällen. Krämen gör huden mer elastisk och förhindrar att mjuka liktornar utvecklas.

COMPEED®Hälsprickor

Symtom

Se våra informationsfilmer där fotvårdsspecialister berättar hur du behandlar och förebygger hälsprickor

Hälsprickor kallas ibland för fissurer och är sprickor runt hälarna som inte bara ser otrevliga ut, utan kan även vara extremt smärtsamma. I början ser de ut som oskyldiga vita kanter kring hälens baksida, normalt på grund av för torr hud, men om de inte behandlas kan de spricka och bilda blödande sprickor. När det väl gått så långt är det nästan omöjligt att lägga vikt på hälen utan att det gör riktigt ont eftersom hudens kanter dras isär av det ökade trycket på huden. De djupa såren kan även bli infekterade.

Behandling

Så fort hälen blir torr ökar risken att huden på den spricker. Om man tidigt använder en mjukgörande fotkräm i förebyggande syfte förhindrar man att skadan förvärras. Använd en ureabaserad kräm, helst två gånger dagligen. COMPEED® Fotkräm för hälsprickor kan användas på dagen men ger ännu bättre effekt om den appliceras före sänggående på kvällen. Om huden är sprucken kan du använda COMPEED® plåster för hälsprickor som ger ännu bättre skydd och påskyndar läkningsprocessen. Vid infektion eller alltför hög smärta bör du rådfråga en medicinsk fotvårdsspecialist.

Förbyggande

Du får lättare sprickor i hälarna om du ofta använder skor utan häl eller flip-flops, så använd inte dessa typer av skor alltför regelbundet. Du kan också förebygga sprickorna med en mjukgörande fotkräm, som COMPEED® Fotkräm för hälsprickor två gånger dagligen.