Skip to main content

Om skavsår, liktornar och förhårdnader

COMPEED® Blåsor

Compeed skavsårsplåster

Skavsår på fötterna kan uppkomma via friktion på huden från strumpor eller skor. Du kan få skavsår om du tex har gått i nya, hårda eller trånga skor, om fötterna varit fuktiga eller blöta i skorna eller om strumporna veckat sig.

Symtom

Skavsår börjar oftast som en vätskefylld blåsa. Blåsor är kroppens sätt att försvara sig emot friktion på fötterna. Blåsor utvecklas mycket snabbt och kan ta flera dagar att läka. Om en blåsa spricker kan den bli infekterad och göra mycket ont. Det märker du genom att huden runt såret blir röd, varm och svullen, det gör ont och det bildas var i såret.

Behandling
 • Undvik att peta hål på blåsan, eftersom den skyddar den hud som håller på att bildas därunder.
 • Tvätta rent såret med tvål och vatten.
 • Sätt på Compeed skavsårsplåster. Undvik att klippa i plåstret så välj en storlek på plåstret som passar just ditt skavsår. Låt det sedan sitta kvar tills det lossnar av sig själv. Då undviker du att råka dra bort blåsan med plåstret. Behövs det, sätt på ytterligare ett plåster när det första lossnat.
Förbyggande

Du kan själv förebygga skavsår genom att:

 • Hålla fötterna torra
 • Byta strumpor ofta
 • Använd bekväma och väl ingångna skor om du ska gå långa promenader
 • Undvik strumpor i ren bomull när du tränar eller går långt eftersom de lättare blir fuktiga
 • Vet du om att du kommer att utsätta något område extra mycket vid ett tillfälle kan du använda Compeed skavsårstift som förebygger friktion och därmed uppkomsten av skavsår
Använd så här

Titta på vår informationsfilm för att se hur du applicerar COMPEED® skavsårsplåster för bäst resultat.

 • Rengör och torka huden före användning. Se till att området kring skavsåret eller blåsan är fritt från kräm eller olja.
 • Ta bort den nedre skyddsfolien. Vidrör inte häftsidan.
 • Fäst plåstret över blåsan. Se till att kanterna sitter ordentligt genom att jämna till dem mot huden.
 • Låt plåstret sitta kvar tills det börjar lossna. (Obs! Det kan sitta kvar i flera dagar).
 • Ta bort plåstret: dra inte plåstret uppåt, utan sträck det långsamt längs med huden.

COMPEED® Liktornar

Symtom

Compeed liktornsplåster Moisture

Du kan få en förhårdnad om du använder skor som trycker mot foten. Då blir huden hård och tjock. Om förhårdnaden belastas eller utsätts för tryck eller friktion under lång tid kan en liktorn bildas. Då pressas förhårdnaden in i huden som en tagg och det kan göra mycket ont. Det tar ofta lång tid att bli av med en liktorn.

En liktorn är en hudförhårdnad på foten som ofta smärtar när den utsätts för tryck. Liktornar uppstår när man går med för trånga skor så att fotens hud utsätts för upprepad friktion och tryck. Huden i det utsatta området blir tjockare för att skydda foten mot det ökade trycket. Förhårdnader och liktornar kan till exempel sitta på eller mellan tårna, eller under foten. Du får lättare förhårdnader om du har lågt fotvalv eller om någon eller några tår skaver mot varandra.

Behandling

Så snart en liktorn börjar utvecklas är det viktigt att avlasta området från tryck. Använd hydrokolloidbaserade plåster, som liktornsplåstren från COMPEED® som mjukar upp och avlastar det smärtande området på foten. COMPEED® Liktornsplåster innehåller en speciell gel som lindrar smärtan omedelbart och hjälper till att lösa upp liktornen. Försök undvika trånga skor. Om liktornen inte försvinner eller om du oroar dig för något i samband med den ska du kontakta en medicinsk fotvårdsspecialist.

Förbyggande

Om du vill förhindra att liktornar uppstår ska du undvika att utsätta områden på foten för tryck. Om du vet i förväg att du kommer att ha trånga eller nya skor på dig kan du applicera ett skyddande plåster på foten, t.ex. COMPEED® hydrokolloidbaserade liktornsplåster, skoskavsplåster eller plåster för hård hud. Kom ihåg att blåsor ofta kommer före liktornar, så du bör helst undvika dem också. Använd en mjukgörande fotkräm innan du går och lägger dig på kvällen. Krämen gör huden mer elastisk och förhindrar att mjuka liktornar utvecklas.

Använd så här
 1. Rengör och torka huden före användning. Se till att det utsatta området är fritt från kräm och olja.
 2. Ta bort den övre och sedan den nedre skyddsfolien. Vidrör inte häftsidan.
 3. Fäst plåstret över förhårdnaden eller liktornen. Se till att kanterna sitter ordentligt genom att jämna till dem mot huden.
 4. Låt plåstret sitta kvar tills det börjar lossna. Det kan sitta kvar i flera dagar.
 5. För bästa resultat bör du använda COMPEED®tills huden har läkt helt.