Skip to main content

Vad är munsår?

Vad du bör veta om munsår

Vad är munsår?

Munsår är en vanlig åkomma som orsakas av herpes simplex virus och som kännetecknas av vätskefyllda blåsor runt läpparna, näsan eller hakan.

Hur smittar det?

Många smittas av viruset redan som barn utan att märka det. Viruset kan sedan ligga vilande i kroppen i många år. Det finns flera faktorer som kan utlösa ett utbrott.

Vem drabbas av munsår?

Ungefär 80 % av befolkningen bär på viruset, och 20 % drabbas av munsår som återkommer 2 till 3 gånger per år. Det är lika vanligt bland män och kvinnor och i alla åldrar.

Vad utlöser munsår?

Det är ofta psykisk eller fysisk stress som utlöser munsår.

Några vanliga utlösande faktorer är:

 • Nedsatt immunförsvar
 • Förkylning eller influensa
 • Trötthet
 • Kyla
 • Exponering för sol
 • Menstruation
 • Hormoner
 • Feber
 • Stress

De 5 faserna i utvecklingen av ett munsår

Ett utbrott av munsår varar mellan 7-12 dagar och följer generellt sätt 5 distinkta faser. Det är dock inte alla som upplever det första ”stickande” stadiet, som signalerar att ett utbrott av munsår är pågång.

COMPEED® TOTAL CARE™ Invisible Munsårsplåster behandlar snabbt och diskret de fem faserna av utborttet. Plåstret ger läkning* jämförbar med aciklovir kräm 5%, samtidigt som det har en rad andra fördelar.

 1. Kittlande: De första symptomen som märks är ofta en kittlande, brännande eller kliande känsla runt munnen eller näsan. Symptomen varar runt sex timmar och uppstår ofta tillsammans med en känsla av ängslighet och oro över munsårets förestående ankomst.

 2. Blåsbildning: Inom så lite som ett par timmar – eller som mest ett par dagar – kommer området rodna och små, vätskefyllda blåsor kommer uppstå. Blåsorna kan sammanfogas och bilda en större blåsa. En pulserande känsla är vanlig i denna fas och kan vara smärtsam.

 3. Sårbildning: Blåsorna svullnar och brister sedan, vilket lämnar ett ytlig rödaktig sår. Dett är den mest smärtsamma och smittosamma fasen och det är även då den drabbade känner sig mest generad eller besvärad.

 4. Skorpbildning: En torr brunaktig sårskorpa bildas. Om den spricker kan du uppleva att det kliar, bränner eller att det blöder från såret.

 5. Läkning*: Sårskorpan torkar ut och kommer helt läka* ut.

*läkning av munsåret