Frequently Asked Questions Frequently Asked Questions Frequently Asked Questions
Compeed

Frequently Asked Questions

01

Skavsår

1. Allmänt

Vad är hållbarheten på plåstrerna?

Hållbarheten är specifik för den typ av plåster som används:
Skavsår Medium (x1, x2, x5, x10), Skavsår under fot / Skavsår extrem, Skavsår Small, Skavsår on toes, Skavsår Mix – 36 månader hållbarhet efter tillverkning.
Munsårsplåster: 36 månader hållbarhet efter tillverkning
Liktorn, Hallux Valgus och Hård Hud har 48 månader hållbarhet efter tillverkning.

Hur kan jag förebygga skavsår?

Om du använder skor som gör att du lätt får skoskav kan du skydda dina fötter från skav och friktion med COMPEED® Skavsår Du kan också förebygga skoskav genom att använda två par tunna strumpor när du tränar.

Hur behandlar jag skoskav?

Det kan ta flera dagar för ett skavsår att läka. Avsikten med behandlingen är att skydda skavsåret från mer friktion. Genom att applicera ett COMPEED®-plåster kan du få omedelbar smärtlindring och förhindra att skavsåret förvärras.

Vad beror skoskav på?

Skavsår utvecklas till följd av upprepad skav och friktion, ofta på grund av skor med dålig passform.

Vad är en blåsa?

Vätskefyllda blåsor är kroppens sätt att försvara huden mot upprepad friktion. En sprucken blåsa kan vara mycket smärtsam och läkningen tar ofta flera dagar.

Kan Compeed skavsårsplåster produkter användas av gravida kvinnor?

Compeed® Skavsårsplåster kan användas av gravida kvinnor. Som alltid i denna situation, om kvinnorna är på något sätt osäkra, bör hon konsultera sin läkare

Kan Compeed plåster användas av konsumenter som har drabbats av stroke eller har liknande cirkulationsproblem?

Det finns ingen anledning till att Compeed inte ska användas av de konsumenter som har drabbats av stroke eller som har liknande tillstånd. Men om det råder tvivel på grund av svårighetsgraden av tillståndet, rekommenderar vi att konsumenten konsulterar med sin läkare.

Är plåstrerna okej för diabetiker?

Nej, diabetiker är en kontraindikation.
Diabetes kan leda till cirkulationsproblem och nervskador, vilket i sin tur kan leda till sår i extremiteterna eller dålig läkning av sår. På grund av detta är det förnuftigt för diabetiker att vara särskilt försiktiga när de behandlar sig själva för liknande situationer. Vi rekommenderar således diabetiker att inte använda Compeed plåster om de inte har konsulterat med en läkare.

Var är streckkoden placerad på produkten?

Den är tryckt på baksidan av förpadckningen.

Innehåller Compeed någon aktiv ingrediens?

Ingen av våra plåster innehåller någon aktiv ingrediens.

Finns det någon åldersgräns för att använda Compeed® plåster?

Nej, Compeed® plåster kan användas av alla som kan förstå bruksanvisningen. Det finns ingen övre åldersgräns.

2. Användning

Ska jag göra hål på min blåsa innan jag sätter på Compeed?

Gör det inte medvetet, men om det öppnas, rengör det med milt tvålvatten, ha foten i ett saltvattenfotbad och sätt på ett skyddande plåster som Compeed.

Varför blir skavsårsplåsterna vita?

Det indikerar att Compeed plåster gör sitt jobb och hjälper läkandet.

Är dessa produkter engångsartiklar eller kan de bli återanvändas gång på gång?

Plåstret är endast avsedd för engångsbruk. Om det faller av för tidigt, bör du inte försöka sätta tillbaka det, men du bör använda et nytt Compeed® plåster.

Är Compeed Anti-blister Stick säkert att använda med neopren våtdräkt?

Vi är medvetna om att smörjmedel, t.ex. med vaselin, skadar neopren och bör undvikas. Compeed Anti-Blister Stick innehåller inte produkter från vaselin eller petroleum. Det innehåller vegetabiliska härledda produkter (främst hydrerad vegetabilisk olja och stearylalkohol). Men vi har ingen information om huruvida de också kan skada neopren.

Är det okej att klippa plåstret till passande storlek?

COMPEED® skavsårsplåster får inte skäras/klippas eftersom det skulle minska vidhäftningen av plåstrerna. Formen på lapparna är optimerad för bästa häftning. Denna form skulle förstöras genom att ändra storleken. Andra plåster finns i olika storlekar inklusive COMPEED® Skavsår Medium (för hälar), COMPEED® Skavsår Small (för fotens sidor) och COMPEED® Skavsår on Toes (för skav på tårna).

Hur länge ska jag låta ett Compeed skavsårsplåster sittà på?

Plåstret bör sitta ordentligt på plats i flera dagar så att din hud snabbt kan reparera sig själv. Försök inte ta bort plåstret förrän det börjar lossna i kanterna.

När ska jag ta bort skavsårsplåstret?

Plåstret ska inte tas bort för tidigt, vänta tills det börjar lossna i kanterna och sedan kan det försiktigt och lätt tas bort.

Vad ska jag gör om plåstret åker av för tidigt? Är det okej att sätta tillbaka det?

Plåster är endast avsedd för engångsbruk. Åker det av för tidigt borde du inte sätta på det igen utan istället sätta på ett nytt Compeed® plåster.

När ska plåstret appliceras?

Plåstret ska användas vid det första tecknet på skav för att förhindra blåsor och på befintliga skavsår för att lindra smärta och påskynda läkningen.

3. Indikationer / Kontraindikationer

Kan jag använda Compeed på en blodblåsa?

En blodblåsa är en typ av blåsa där ett blodkärl har brutits under hudens yta. Som sådan kan den behandlas som alla andra skavsår med hjälp av en Compeed plåster. Vi rekommenderar emellertid att noga uppmärksamma skavsårets läkningsprocess och, om det råder tvivel, att en läkare kontaktas.

Kan jag använda Compeed på ett öppet skavsår?

Compeed Skavsårsplåster kan användas i det skede som skavsåret är öppet. Compeed skyddar mot infektion, smuts och vatten och skapar en sårmiljö som hjälper läkningen. Compeed måste appliceras efter rengöring av såret.

Mitt skoskav är så stort att det strösta Compeed Plåstret inte är stort nog

Vi rekommenderar, för ett öppet skavsår som är så stor att det inte täcks av ett Compeed-plåster att en läkare konsulteras för optimal behandling.

Kan jag anävnda Compeed plåster på skärsår?

Det är inte det avsedda syftet. Istället borde ett vanligt vattentåligt förband användas så att den klistiga sidan är runt om skärsåret.

Finns det någon kontraindikation för att använda Compeed skavsårsplåster under amning?

Nej, det finns ingen konraindikation att använda Compeed skavsårsplåster under amning.

I vilken temperatur ska produkten förvaras?

För bästa resultat bör produkten förvaras vid rumstemperatur (15 ° C till 25 ° C). Produkten kan förvaras under korta perioder över 30 ° C men under 40 ° C.

4. Fördelar

Hur kan Compeed hjälpa mina öppna skavsår att läka om det förhindrar bildandet av en sårskorpa?

Bildandet av en sårskorpa är en naturlig sårläkningsprocess som skyddar ett sår och förhindrar inträngning av smuts och bakterier. Men en såskorpar är inte perfekt ur ett helande perspektiv. Faktum är att fuktiga förhållanden är mer idealiska – så länge inträde av bakterier och smuts kan undvikas. Detta är den miljö som ett Compeed-plåster försöker uppnå, det skyddar såret samtidigt som det ger en optimal helande miljö.

Minskar plåstret smärtan?

Ja, plåstret skyddar och dumpar från friktion för att lindra smärtan direkt.

Hur länge kommer Compeed att sitta kvar efter att ha varit på en fot hela dagen eller i olika förhållanden (väder, värme, typer av olika skor)?

Ett Compeedplåster kan sitta kvar i dagar, även om det kan variera från person till person.

Hur lång tid tar det för plåstret att börja verka?

När plåstret applicerats kan det ge omedelbar smärt och trycklindring. Plåstret fungerar också som ett extra hud för att påskynda läkningsprocessen.

Är Compeed skavsårsplåster vattentäta?

Ja, Compeed plåster är vattentäta. Även om kontakt med vatten och simning kan minska klisterförmågan. Vatten kommer endast in i kanterna på plåstret, inte genom den yttre filmen. Om klisterförmågan minskar, ta bort plåstrer försiktigt genom att långsamt dra längsmed huden och ersätt med en ny.

02

Anti-spots

1. Allmänt

Innehåller Compeed Ani-Spots* finnplåster alkohol?

Det finns ingen alkohol i någon av Compeed produkterna.

Vad är en finne?

Det finns flera olika typer av finnar, men svarta och vita pormaskar (öppna och stängda komendoner) tillhör de vanligaste. Genom att känna till skillnaden mellan vita och svarta pormaskar kan du enklare bli av med dem.

Svarta pormaskar (öppna komendoner) är igentäppta med talg och döda hudceller, med en öppning mot hydytan. Hudens pigment, melanin, reagerar med syret i luften vilket ger öppningen dess mörka färg. Vita pormaskar är igentäppta med talg och döda hudceller utan en öppning.

Har Compeed Anti-Spots* finnplåster något bäst-före-datum?

Compeed Anti Spots* finnplåster är hållbar i 3 år efter tillverkning. Se utgångsdatumet som står på förpackningen.

Vilka ingredienser innehåller COMPEED® Anti-Spots* finnplåster?

Produkten är tillverkad av hydrokolloid. Våra hydrokolloidplåster är kända för sina goda absorberande egenskaper. De absorberar överskott av talg och olja. Häftsidan avlägsnar också smuts och döda hudceller från huden. På så sätt rengör och hjälper de till att skydda huden från extern kontamination. Hela ingredienslistan finns angiven på förpackningen.

Vilka typer av akne/finnar kan COMPEED® Anti-Spots* finnplåster användas för och under vilka stadier av utbrottet?

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster lämpar sig för svarta och vita pormaskar och blemmor (enstaka finnar). De ska inte användas på infekterade finnar såsom papler och pustler.

Vad är skillnaden mellan COMPEED® Anti-Spots* Conceal & Go och COMPEED® Anti-Spots* Cleansing finnplåster?

COMPEED® Anti-Spots* Cleansing finnplåster riktar sig mot större områden där pormaskar och blemmor kan förekomma och lämpar sig främst för användning under natten. COMPEED® Anti-Spots* Conceal & Go finnplåster är framtagen för riktade enstaka utbrott och erbjuder diskret skydd för daglig användning som lämnar en slät och klar hud efter sig, utan att torka ut den.

2. Användning

Vilka produkter kan användas under COMPEED® Anti-Spots* finnplåster? (Krämer, ansiktsmasker, osv.)

Det rekomenderas att tvätta ansiktet före användning. Se till att huden är ren och torr då användning i kombination med hudkräm kan medföra att plåstret inte fäster bra.

Är dessa produkter engångsartiklar eller kan de återanvändas flera gånger?

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster är avsedda för engångsbruk.

Hur länge ska COMPEED® Anti-Spots* finnplåster sitta på?

Det rekomenderas att inte låta COMPEED® Anti-Spots* finnplåster sitta på längre än 24 timmar åt gången och plåstret bör inte återanvändas.

Är det okej att klippa plåstret till passande storlek?

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster ska inte klippas eftersom det skulle försämra vidhäftningen av plåstret. Formen på plåstret är optimerad för bästa häftning.

Ska jag klämma finnen innan jag sätter på COMPEED® Anti-Spots* finnplåster?

Nej, du ska inte klämma finnen innan du sätter på COMPEED® Anti-Spots* finnplåster.

När ska jag sätta på COMPEED® Anti-Spots* finnplåster?

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster bör användas efter behov på en finne (ej infekterad), pormaskar eller fet hud för att avlägsna orenheter.

Vart på kroppen kan jag applicera COMPEED® Anti-Spots* finnplåster?

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster har testats på näsan, kinder, panna och haka. Finnplåstren kan också användas på huden på andra kroppsdelar med undantag från känsligare områden såsom slemhinnor.

3. Indikationer / kontraindikationer

Kan jag applicera COMPEED® Anti-Spots* finnplåster på en infekterad finne?

Nej, du ska inte applicera finnplåster på infekterade finnar. Vänligen läs varningstexten på förpackningens fram- och baksida.

Kan gravida eller ammande kvinnor använda COMPEED® Anti-Spots* finnplåster?

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster har inte testats på gravida eller ammande kvinnor. Därför råder vi dig som är gravid eller ammar att konsultera en läkare innan du använder COMPEED® Anti-Spots* finnplåster.

Kan COMPEED® Anti-Spots* finnplåster användas av diabetiker?

Du ska inte använda COMPEED® Anti-Spots* finnplåster utan att ha rådfrågat din doktor först.

Är det normalt att rodnad uppstår efter att jag avlägnsat COMPEED® Anti-Spots* finnplåster?

Rodnad kan uppstå vid avlägsning av plåstret – det beror på häftningen vilken kan framkalla en mild, smärtfri reaktion på huden. Rodnaden bör försvinna inom några minuter efter att plåstret har avlägsnats. Produkten är dermatologiskt testad.

Har produkten testats på personer under 18 år

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster har inte testats på barn under 18 år.

Finns det några allergener i COMPEED® Anti-Spots* finnplåster?

Vi har en låg rapporteringsgrad av allergiska reaktioner i samband med användningen av alla COMPEED® produkter.

Är COMPEED® Anti-Spots* finnplåster lämpad för veganer?

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster innehåller inga kompenenter med animalisk ursprung.

Är COMPEED® Anti-Spots* finnplåster testad på djur?

COMPEED® Anti-Spots* finnplåster har inte testats på djur.

4. Fördelar

Hur lång tid tar det för COMPEED® Anti-Spots* finnplåster att verka?

Du bör börja se resultat efter en dag.

Är COMPEED® Anti-Spots* finnplåster vattentäta?

Ja, COMPEED® Anti-Spots* finnplåster är vattentäta. Dock försämrar kontakt med vatten vidhäftningen. Vatten kommer enbart ta sig in i plåstrets kanter, inte genom plåstrets yttre skikt. Om detta skulle inträffa, dra långsamt av det längs med huden och applicera ett nytt plåster.

03

Munsår

1. Allmänt

Vad är skillnaden mellan Herpes och Munsår?

Även om det finns olika variationer av herpesvirus, är de vanligaste Herpes Simplex Virus 1 (HSV 1) och Herpes Simplex Virus 2 (HSV 2), varvid HSV-1 är betydligt vanligare än HSV 2. Den vanligaste effekten av HSV -1 är Munsår.

Hur lång tid tar det för ett munsår att läka?

Munsår läker vanligtvis inom 7 – 12 dagar. I en klinisk studie sa 65% av patienterna som använder Compeed® Munsårs plåster att deras munsår läkade snabbare än det gjorde med deras vanliga munsårsbehandling.

Kontakta alltid en läkare eller apotekspersonal om ömmet inte läkar eller om det verkar bli värre.

Innehåller plåstret en aktiv ingrediens?

Nej. Munsårsplåstret bekämpar inte spridningen av viruset, istället behandlar det utbrottet. Att bekämpa spridningen av viruset är endast en del av problemet när du drabbas av munsår. Viruset kan faktiskt inte elimineras. För att behandla utbrottet använder sig COMPEED® TOTAL CARE™ munsårsplåster av Hydrokolloid-075 partiklar. Hydrokolloid-075 partiklar används i vissa moderna sårläknings teknologier: det är den vitala delen i utvecklingen av vårt ultra tunna, flexibla och diskreta sårbehandling. Utöver detta har vårt munsårsplåster även en rad andra fördelar.

Hur förebygger man munsår?

Även om det inte går att förhindra uppkomsten av munsår så finns det flera saker man kan göra för att undvika att viruset sprids, vilket kan hjälpa till att minska antalet munsårsutbrott:

 • Tvätta alltid händerna innan och efter du har rört vid munsåret.
 • Undvik att kyssas, dricka ur samma glas som andra och att dela läpprodukter med andra tills munsåret har läkt.
 • Om du vet vilka faktorer som utlöser munsår hos dig kan du försöka att inte utsätta dig för dem. Till exempel kan du använda läppbalsam med
 • UV-filter om du brukar få munsår av mycket solexponering.
 • Det är tyvärr omöjligt att undvika att smittas av munsårsviruset och att helt undvika framtida utbrott.

Vilken är den genomsnittliga längden på ett utbrott?

Mellan 7 och 12 dagar.

Vilka är symtomen på munsår?

Det första klassiska symptom på en förkylningssår är en brännande eller stickande känsla runt läppar eller näsa. Inom en dag eller två finns det ett utbrott, vilket kan leda till synliga vätskefyllda blåsor. Dessa blåsor går sönder. Om det inte är täckt kommer blåsorna att torka ut under några dagar. En skorpa kommer att bildas och sedan falla av när den är läkt.

Vad är skillnaden mellan oral Herpes och genital Herpes?

En person kan smittas med ett eller båda herpesvirus. Vanligtvis förekommer HSV-1-infektioner huvudsakligen på eller nära munens läppar och HSV-2-infektioner förekommer i könsområdet.

Hur behandlas munsår?

Munsår kan behandlas med krämer och hydrokollid-plåster. COMPEED® Munsårsplåster döljer omedelbart munsåret. Plåstret skyddar det öppna såret och har en läkningstid som är jämförbar med aciklovir kräm 5 %*.

* Karlsmark T, Goodman JJ, Drouault Y, Lufrano L, Pledger GW. Randomized clinical study comparing COMPEED® cold sore patch to acyclovir cream 5% in the treatment of herpes simplex labialis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008; 22 (10): 1184-1193.

Vad beror munsår på?

Många smittas av munsårsvirus redan som barn.
Ungefär 80 % av den vuxna befolkningen bär på viruset, men bara 20 % drabbas av munsår. Flera vanliga faktorer kan utlösa utbrotten:

 • Stress
 • Nedsatt immunförsvar
 • Trötthet
 • Feber
 • Förkylning eller influensa
 • Extrem väderlek (kyla/hetta)
 • Solexponering
 • Menstruation
 • Hormoner

Vad är Herpes och vad är Munsår?

Herpes är ett virus. Och som de flesta andra virus kan herpes spridas mellan människor. Det som gör herpes annorlunda än vissa andra virus är denna verklighet: en herpesinfektion är evigt. Andra vanliga virus, som de som orsakar förkylning eller influensa, så förstörs viruset så småningom helt av kroppens immunsystem. Så är det inte med Herpes. Herpesviruset sitter på en plats i kroppen som heter Ganglion, en knut av nerver i hjärnan där det inte kan nås av kroppens försvar. Ofta replikerar herpesviruset och rör sig till en yta på kroppen. Detta är känt som ett utbrott eller Munsår. När herpesviruset manifesterar sig på detta sätt förintas det vanligtvis av personens immunsystem. Men herpesvirus innehåller alltid tillräckligt av sig själv i sin kroppsliga gömställe så att den kan leva vidare – åtminstone så länge som den är värd.

Hur många herpesvirus finns det?

Ordet ” herpes ” är hämtat från det grekiska ordet “herpein ” vilket betyder ” att krypa. ” Herpes simplex-virus är dubbelsträngade DNA-virus som endast infekterar människor. Det finns många typer av herpes simplex-virus men de två vanligaste är:

 • Herpes simplexvirus typ 1 (HSV-1)
 • Herpes simplexvirus typ 2 (HSV-2)

En person kan smittas med ett eller båda herpesvirusen. Vanligtvis förekommer HSV-1-infektioner huvudsakligen på eller nära munens läppar och HSV-2-infektioner förekommer i könsområdet.

Kan jag använda Compeed® som gått ut ut datum men är oöppnad?

We rekomenderar inte att du använder Compeed® efter dess utgångsdatum

Är dessa biologiskt nedbrytbara?

För närvarande är våra förpackningar inte biologiskt nedbrytbara men vi förstår fullt ut behovet av miljövänliga förpackningar och våra team arbetar ständigt med detta ämne. Se till att du kasserar dem i lämpliga avfallskanaler.

Innehåller dessa något av följande ingredienser: latex / cellofan / gluten / abitol / bensoylperoxid / nickel (II) sulfat / metakrylat?

Nej, du kan vara säker på att våra plåster inte innehåller latex, cellofan eller gluten. Våra plåster testas också när det gäller sensibilisering och irritation; dessa är standardiserade tester och båda testerna är negativa.

2. Användning

Hur länge kan man använnda Compeed Munsårsplåster?

Försök inte ta bort plåstret förrän det börjar lossna i kanterna. Om plåstret fortfarande är efter 12 timmar kommer den att fortsätta skapa en optimal läkande miljö och kommer därmed att fortsätta att vara effektiv.

Om jag känner en stickning, men munsåret har inte brutit ut än, kan jag då använda Compeed munsårsplåster?

Ja för bästa resultat börja använda Compeed Munsårsplåster vid första möjliga syntom.

Kan barn använda Compeed munsårsplåster?

Produkten skulle fungera lika bra för barn men har inte gjortds några studier på det. Föräldrar bör dock övervaka barnen för att se till att de inte tuggar och sväljer munsårsplåstret.

Är det säkert att pussas med et munsår?

Det rekommenderas att undvika intim kontakt med andra människor under ett utbrott. Under ett utbrott är HSV-1 närvarande och kan enkelt överföras från en person till en annan genom att kyssa eller dela en drink.

Kan man äta och dricka som vanligt med plåstret på?

Ja, men försök alltid garantera att plåstret sitter som det ska. På grund av att viruset också finns i salivet hos den som är drabbad är det inte rekommenderat att dela glas, bestick eller annat som kommit i kontakt med munnen.

Behöver jag applicera munsårsplåstret dygnet runt eller bara under dem immarna man är vaken på dygnet?

För bästa resultat använd plåstret både på dagen och natten.

Har produkten något bäst-före-datum? Var är det placerat?

Bäst-före-datumet är utskrivet på förpackningen under batch numret.

Finns det någon animalisk produkt eller alkohol i Compeed?

Det finns inget i någon av Compeed produkterna som har animaliskt ursprung. Compeed-plåster är veganska. Det finns ingen alkohol heller.

3. Fördelar

Minskar Compeed Munsårsplåster sannolikheten för att sprida Herpesviruset?

Ja. Compeed® Cold Munsårsplåster täcker såret som helt och hindrar bäraren från att röra vid det.

Är Compeed Munsårsplåster vattentät? Är plåstret beständigt mot klorerat och saltvatten?

Plåstret är vattentåligt, inklusive klorerat och saltvatten. Eftersom vissa förkylningssår finns nära munnen kan tvätt i ansiktet eller komma i kontakt med dricksvätskor minska vidhäftningen. Simning kan också minska vidhäftningen. Vattnet kommer bara in genom kanterna, inte genom den yttre filmen. Om detta skulle inträffa, ersätt det helt enkelt med ett nytt plåster.

4. Tillvägagångssätt

Hur minskar Compeed Munsårsplåster känslan av stickningar och brännande?

Plåstret ger optimala läkningsförhållanden. När du täcker munsåret med Compeed® Munsårsplåster, uppstår lugnande lättnad från klåda och brännande eftersom plåstret skyddar utsatta nervändar och därför förhindrar bildning av smärtsamma skorper. 92% av patienterna i en klinisk studie har rapporterat mindre klåda och sveda.

Hur fungerar Compeed Munsårsplåster?

COMPEED® osynliga munsårsplåster är det första genomskinliga läkande plåstret mot munsår. Plåstrets hydrokolloid-075 teknologi består av en aktiv gel som fungerar som en andra hud. Den förseglar munsåret och påskyndar kroppens naturliga läkningsprocess.

5. Indikationer / Kontraindikationer

Kan jag använda munsårsplåstret om jag är gravid eller ammar?

Compeed® munsårsplåster kan ej användas om du är gravid eller ammar.

Kan jag kombinera Compeed Munsårsplåster med andra Herpes-behandlingar?

Det saknas kliniska data för kombinationen med Compeedmunsårsplåster med annan lokal behandling, vi rekommenderar att använda plåstret utan annan lokal behandling eller för att rådgivning till vårdpersonal.

Kan jag använda Compeed® i samband med andra aktuella produkter (som cerat, läppstift) eller solskyddsmedel?

Vi rekommenderar inte att du använder krämer eller salvor under lappen eftersom de kan äventyra vidhäftningen.

04

Liktorn

1. Allmänt

Hur kan jag förebygga liktornar?

Du kan förhindra att liktornar uppstår genom att använda mjukgörande fotkräm samt undvika att utsätta områden på foten för tryck, speciellt om du bära trånga skor. Du kan också sätta på ett skyddande plåster, till exempel COMPEED® liktornsplåster för att minska trycket samtidigt som hudens naturliga fuktbalans bibehålls.

Hur behandlar jag liktornar? 

Börja med att avlasta och mjuka upp de smärtsamma områdena på foten. Du kan göra detta genom att använda ett plåster som skyddar mot skav och friktion. COMPEED®liktornsplåster innehåller en speciell gel som hjälper till att ta bort liktornar samtidigt som de ger omedelbar smärtlindring.

Vad beror liktornar på?

Liktornar uppstår när man går med för trånga skor så att fotens benytor utsätts för upprepad friktion och tryck. Huden i det utsatta området blir tjockare för att skydda foten mot det ökade trycket.

Vad är en liktorn?

En liktorn är en hudförhårdnad på foten som ofta smärtar när den utsätts för tryck.

05

Hård hud

Allmänt

Hur kan jag förebygga att förhårdnader uppstår?

Du kan förhindra att förhårdnader bildas med hjälp av mjukgörande fotkräm och peeling. Då avlägsnas gamla hudceller innan de hinner hårdna.

Det kan också vara bra att skydda fötterna mot friktion och skoskav, speciellt om du tänker använda skor med höga klackar som sätter extra tyngd på fotens främre trampdyna.

Vad beror förhårdnader på?

Förhårdnader uppstår då ett område utsätts för upprepat tryck och friktion. En bakomliggande orsak kan vara användande av högklackade skor som flyttar hela kroppsvikten till fotens främre trampdyna.

Hur behandlar jag förhårdnader?

Börja med att tryckavlasta och mjuka upp den hårda huden. Prova COMPEED® Hård hud för omedelbar smärtlindring, tryckavlastning och mjukgörning.

Vad är en förhårdnad?

Förhårdnader består av döda hudceller och är vanligast på fotens häl eller den främre trampdynan. Förhårdnader är oftast större än liktornar och inte lika tydligt avgränsade.

06

Hallux valgus

Allmänt

Hur kan jag förebygga hallux valgus? 

Utveckling av hallux valgus kan lindras genom god fotvård. Undvik onödigt tryck mot foten genom att använda skor med bra passform, särskilt runt tårna och stortåleden. Vid de tillfällen då eleganta skor är ett måste, bör det ömma området skyddas för att minimera tryckbelastningen.

Vad beror hallux valgus på?

Om stortån trycks mot de övriga tårna kan den del av tåbenet som sitter närmast leden tryckas utåt, så att en knöl uppstår. Trånga skor med dålig passform kan förvärra problemet.

Hallux valgus kan också orsakas av underliggande medicinska tillstånd. Kontakta din läkare om du är osäker.

Hur behandlar jag hallux valgus? 

Operation är det enda sättet att bli av med hallux valgus. Lyckligtvis går det att minimera friktionen mot området med förhårdnader. COMPEED® Hallux valgus avlastar trycket mot huden så att friktion och hudförhårdnader motverkas.

Vad är hallux valgus? 

Hallux valgus är hårda knölar på fotens stortåled. Tillståndet kan vara oerhört smärtsamt.