Hallux Valgus

Hur behandlar jag Hallux Valgus?

3 minuters läsning
Hur behandlar jag Hallux Valgus? Hur behandlar jag Hallux Valgus? Hur behandlar jag Hallux Valgus?

Hallux valgus är en benig knöl på fotens sida, precis vid leden där stortån fäster i foten. Hallux valgus utvecklas långsamt och leder till att stortån vinklas inåt mot de andra tårna. Förskjutningen leder till onormala rörelser och ökad belastning på leden. Allt eftersom åren går förändrar den onormala rörelsen och belastningen långsamt benens riktning, vilket leder till att stortån vrids inåt. Ibland lägger den sig till och med ovanpå den intilliggande tån. Som en följd av detta pressas leden utåt och bildar en knöl vid den snedställda stortån. Samma åkomma vid lilltån kallas “skräddarknuta”. Hallux valgus leder ofta till sekundära problem, till exempel blåsor, liktornar eller förhårdnader.

Förebyggande är svaret!

Om man riskerar att få hallux valgus på grund av att det är en vanlig åkomma i familjen, eller för att man lider av ett inflammationstillstånd eller fotmissbildningar är det bästa sättet att undvika att få hallux valgus att använda bekväma skor. Undvik högklackade skor, skor med spetsig tå och skor som är för trånga. Det är idealiskt att istället välja breda, bekväma skor med låg klack, mjuk sula och tillräckligt mycket plats för tårna. Låt butiksbiträdet ge råd om valet av skor och storlek. Det är också viktigt att hålla normal vikt.

Vad gör man om man redan har hallux valgus?

Hallux valgus kan bara avlägsnas genom kirurgi, men det är sällan det behövs. Utvecklingen och symptomen kan vanligen hanteras och behandlas med konservativ behandling, även i hemmet.

 • Skor
  Om man redan har hallux valgus är breda skor lika viktigt för att bromsa utvecklingen som att lindra smärtan. Skoblock kan också göra skorna lite större. Man gör bäst i att köpa skor i slutet av dagen när fötterna är som störst och att låta ett butiksbiträde mäta båda fötterna innan han eller hon ger råd om hur man väljer skor.
 • Vaddering
  Om knölen på tån skaver mot skon kan vaddering vara till hjälp. Kuddar för hallux valgus, till exempel COMPEED® Hallux valgus lindrar både tryck och skav på knölen och lindrar på så sätt smärtan. De bidrar också till att förebygga blåsor och ytterligare förhårdnader på huden på knölen.
 • Ortoser
  En läkare kan ge råd om det bästa alternativet att behandla hallux valgus. Beroende på hur allvarlig knölen är kan innersulor, tåspridare eller tåstöd bidra till att få foten i rätt läge.
 • Smärthantering
  Om man har ont på grund av hallux valgus kan smärtan lindras genom kylning, genom att lägga på ett isomslag eller en påse frysta ärtor i fem minuter åt gången, eller genom att ta ett varmt fotbad. Antiinflammatoriska läkemedel, till exempel aspirin, ibuprofen eller naproxen fungerar också. Rådfråga primärvården eller en apotekare om vilken behandling som är bäst.

När ska jag söka vård?

Man ska alltid söka vård om man har diabetes, eftersom fotproblemen kan beror på något annat.

Om smärtan kvarstår eller är så kraftig att den påverkar de dagliga aktiviteterna ska man söka läkarvård. Man bör söka vård om tillståndet inte förbättras efter ett par veckors behandling i hemmet eller om tillståndet förvärras. En läkare kan ge råd om det bästa alternativet att behandla hallux valgus. Beroende på hur allvarligt det är kan läkaren rekommendera en ortos eller skriva remiss till en kirurg för att diskutera alternativet att operera bort knölen och att komma till rätta med det underliggande tillståndet