Munsår

Hur blir man av med ett munsår snabbt?

4 minuters läsning
Hur blir man av med ett munsår snabbt? Hur blir man av med ett munsår snabbt? Hur blir man av med ett munsår snabbt?

Det finns inget som kan läka ett munsår över natten, men det finns några saker man kan göra för att förkorta tiden för utbrottet och skynda på läkningsprocessen.

Munsår läker av sig själva på högst ett par veckor. Från start till läkning kan det ta ett par veckor för munsåret att försvinna. Först syns inte munsåret. Efter några dagar utvecklas munsåret till en blåsa innan den “öppnas” och sedan förvandlas till en sårskorpa. Det läker sedan på en till två veckor och det brukar inte bli ett ärr. Man kan välja att ha en proaktiv inställning till viruset för att skynda på läkningsprocessen så att man återfår sitt vanliga jag inom alltför lång tid. Man kan minska obehaget och den genanta känslan genom att följa dessa råd:

Lindra obehaget

Lägg is (iskuber i en fuktig handduk) eller en kylkompress direkt på det infekterade området i några minuter flera gånger per dag. Det kan lindra munsårsinflammationen och ge tillfällig lindring.

Håll läpparna väl fuktade genom att använda ett cerat med inbyggt UV-skydd som vårdar dem.

Gör inte hål på ett munsår

Det kan vara frestande att sticka hål på ett munsår, men det är faktiskt bland det värsta man kan göra under ett munsårsutbrott.

Om man sticker hål på ett munsår ökar man risken att släppa ut viruspartiklar på den friska huden. Man ökar också risken att sprida dem till fingrarna och ögonen. Man ökar också risken för att viruset sprids till andra personer.

Man bör också låta bli att röra vid munsåren för att undvika att blåsorna går sönder eller att viruset sprids till fingrarna.

Undvik risken för en andra infektion

Ett annat skäl till att man ska undvika att röra vid munsår, särskilt öppna, är att skydda sig själv. Alla har gott om bakterier på fingrarna och under fingernaglarna. När fingrarna kommer i kontakt med ett öppet munsår kan bakterier ta sig in i såret och eventuellt orsaka en infektion. Om munsår som uppstår på grund av en virusinfektion drabbas av en andra infektion med bakterier måste man hantera svullnad, inflammation och smärta utöver de vanliga symptomen på ett munsår.

Dessutom, när det kommer in bakterier i munsåret och det blir infekterat kan såret börja blöda och orsaka varaktiga hudskador. Det innebär också en risk för att man får ett permanent ärr på eller nära läpparna.

Skynda på läkningen

Rekommenderat för dig
Munsår

När slutar ett munsår att smitta?

Att behandla ett munsår i det tidigaste stadiet kan leda till ett mindre munsår som läker snabbt.

COMPEED® Munsårsplåster innehåller aktiv hydrokolloid gelteknik som har utvecklats för att läka munsår snabbt. Det har bevisats att COMPEED® munsårsplåster inte bara främjar snabb läkning, utan också lindrar smärtan omedelbart. De har bevisats vara en effektiv behandling av herpes simplex labialis och ger också viktiga ytterligare fördelar såsom att minska kontamineringen och göra munsåret mindre synligt

COMPEED® Munsårsplåster skapar en skyddande barriär över såret och förhindrar att det kommer i kontakt med livsmedel och drycker som juice och vinäger som kan irritera det öppna munsåret.
Antivirala läkemedel, som fungerar direkt på smittämnet, ordineras för att minska eller blockera förökningen av viruset. Om man tar dem i de tidiga stadierna (1 och 2) då bidrar de till att förebygga att munsår utvecklas. När blåsorna är på väg att spricka förökar sig viruset inte längre. Då är det nästan för sent att agera mot viruset.

Ta hand om kroppen

Man vet att munsår ofta utlöses av stress, utmattning, sömnbrist och fysisk ansträngning. Ta hand om kroppen. Den är din bästa vän när det gäller att snabbt bli av med ett munsår. Försök att välja en hälsosam livsstil med en balanserad kost och en livsrytm utan alltför mycket stress för att maximera möjligheterna för återhämtning.

Referenser

1

Karlsmark T et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Nov;22(10):1184-92.

2

Medical Microbiology. Chapter 68 Herpesviruses. 4th edition. Baron S, editor. Galveston 1996.