Munsår

Hur blir man av med munsår i de tidiga stadierna?

4 minuters läsning
Hur blir man av med munsår i de tidiga stadierna? Hur blir man av med munsår i de tidiga stadierna? Hur blir man av med munsår i de tidiga stadierna?

Munsår eller förkylningsblåsor är resultatet av en inflammatorisk reaktion efter en infektion med herpes simplexvirus 1, eller då viruset återaktiveras. Det går inte alltid att undvika munsår, men att behandla det innan det utvecklas till ett större munsår är ett bra sätt att minska frustrationen och obehaget.

Känn igen de första varningstecknen

Det är bäst att börja behandla ett munsår så fort man känner de första symptomen.
Det vanligaste tidiga varningstecknet på att ett munsår är på väg att bryta ut är en kliande känsla runt läpparna. Symptomet kan uppstå några dagar innan blåsan bildas. Man kan också känna en brännande eller stickande känsla som vanligen uppstår en eller ett par dagar innan munsåret bildas.

Det är viktigt att agera så snabbt som möjligt. Ju tidigare man behandlar munsåret, desto kortare tid behöver det hanteras. Man kan förhindra att det bryter ut eller skynda på läkningsprocessen om blåsorna redan har bildats.

Förebygg att munsåret bryter ut

Om man ofta får munsår kanske man redan har läkemedel hemma. Några av dem nämns nedan.
COMPEED® Munsårsplåster gör inte bara munsåret mindre synligt utan fungerar också som ett virusskydd som minskar risken för kontamination från munsåret.

Oftast används läkemedel för att förhindra att viruset förökar sig. Läkemedel för munsår finns i två olika former: kräm som stryks på direkt på området och tabletter som tas via munnen.
Nya råd pekar på att eteriska oljor kan ha en viktig roll i att hantera munsår. Det är viktigt att rådgöra med en specialist eftersom eteriska oljor kan orsaka allergiska reaktioner om de inte används på rätt sätt.

Träna på att känna igen vad som utlöser munsåren

Rekommenderat för dig
Munsår

Vad är det som utlöser munsår? Vad kan jag göra?

Man kan undvika att ett munsår utvecklas genom att veta vad som utlöser det.
Vanliga orsaker till att munsår bryter ut är stress, sjukdom, sömnbrist, utmattning och exponering för sol, eller extrema väderförhållanden.

Att hålla på med en sport, använda avslappningstekniker, eller att meditera kan vara ett bra alternativ om man vill minska stressnivåerna.

En hälsosam livsstil med en balanserad kost och utan överdriven tobaksförbrukning gör att immunförsvaret kan stärkas och hålla det vilande viruset under kontroll.

Om man får munsår flera gånger per år kan det vara en bra idé att skriva ner saker som vad man äter, aktiviteter, sjukdomar och andra livshändelser. På så sätt kan man identifiera de faktorer som utlöser en återkommande infektion.

En ytterligare fördel med att veta vad som utlöser ett munsår är att man kan ligga steget före, vidtaga åtgärder och använda läkemedel.

Maten man äter?

Eftersom viruset och andra smittämnen vanligtvis hålls i schack av immunsystemet är det viktigt att stärka förmågan att stå emot en infektion. Att äta en kost som är rik på frukt och grönsaker gör att man kan stärka immunförsvaret.

Arginin och lysin är två aminosyror som har en central roll som byggblock för proteiner. Man tror att de påverkar herpes: argininrika proteiner krävs för att viruset ska kunna föröka sig och lysin kan hämma deras sammansättning . Genom att undvika att äta mat som är rik på arginin, till exempel choklad, jordnötter och mandlar, kan man kanske minimera längden på ett munsårsutbrott. Man kan också äta mer av livsmedel som är rika på lysin, såsom ägg, fisk som tonfisk, sojabönor och parmesanost, för att optimera läkningsperioden.

Referenser

1

Schnitzler P. Chemotherapy. 2019;64(1):1-7

2

Gaby AR. Alternative Medicine Review, 2006, Vol. 11 (2): 93-101