Skavsår

Låt inte ett litet skoskav förstöra din stora dag

6 minuters läsning
Låt inte ett litet skoskav förstöra din stora dag Låt inte ett litet skoskav förstöra din stora dag Låt inte ett litet skoskav förstöra din stora dag

Dagen är äntligen inne. Kanske är det ett bröllop, en klassåterförening eller en fest för att fira ditt nya jobb – den dagen är äntligen här i alla fall. Du har förberett dig länge. Du har köpt nya kläder, gått lite extra på gymmet på sistone och dessutom varit hos frisören. Och efter att ha letat och letat i flera dagar hittade du till slut de perfekta skorna. De där som varken är för formella eller för vardagliga och som passar perfekt till kläderna du tänker ha på dig. Hela din attityd förändras och du känner dig hur snygg som helst. Ingenting kan stoppa dig i de här skorna. Nu är du redo för den stora festen. Vad kan gå fel?

Tyvärr är det ju ofta så att med nya snygga skor kommer ett lika nytt, och otroligt plågsamt, skoskav som ett brev på posten. Och fort går det. Det är lätt att tänka: Varför händer detta mig? Varför just idag? Jo, nya skor behöver gås in för att formas efter dina fötter. Det är trycket och friktionen som uppstår mellan foten och den nya skon som ger upphov till den smärtsamma och irriterande blåsan – och mer behövs inte för att förstöra en alldeles speciell dag.

Tänk dig att det är din bröllopsdag och allt du vill är att stråla av lycka, hälsa gästerna välkomna med ett leende och dansa hela natten med din partner, omgiven av släkt och vänner. Men nu har du istället skoskav och varje steg du tar gör ont. Din faster hade ett vanligt plåster i sin handväska, men det hjälper inte särskilt mycket. Nu sitter du vid honnörsbordet och ser alla gästerna dansa medan du önskar att du kunde låna ett extra par fötter.

Rekommenderat för dig
Skavsår

Så förebygger och behandlar du skoskav i nya skor

Eller tänk dig att du precis har fått ett nytt jobb och dyker upp glad i hågen på din första dag, redo att göra ett gott intryck. Men redan klockan 9.30 har du fått skoskav. Din nya chef visar dig runt på kontoret medan du försöker låta bli att halta så det syns. Det blir allt svårare att dölja smärtan i vänster fot, allt svårare att le åt alla ny kollegor och ännu lite svårare att fokusera på dina arbetsuppgifter. En dag då du hade tänkt visa framfötterna förvandlas snabbt till en dag då du bara vill slänga av dig skorna och gömma dig i kapprummet tills det är dags att gå hem.

Vi har alla drabbats någon gång. Istället för att dansa på moln kämpar du sammanbitet mot smärtan. Du kan inte gå runt och skaka hand, träffa nya människor, bjuda på ett leende – du är helt enkelt inte dig själv! Blåsor kan förvandla något som borde ha varit en fantastisk dag till en smärtsam besvikelse.

Men oroa dig inte: med skavsårsstift och skavsårsplåster i beredskap kan du se till att blåsor inte längre stoppar dig. Så fort din fot börjar bli öm och irriterad stryker du på skavsårsstiftet för att minska friktionen, och om en blåsa redan har bildats sätter du på ett skavsårsplåster som dämpar smärtan och skyddar såret. Ett snabbt och enkelt sätt att rädda såväl dina fötter som resten av dagen på. Och nästa gång det är dags för en stor dag som kräver nya, snygga skor finns det ingenting som kan stoppa dig.

Referenser

1

Schnitzler P. Chemotherapy. 2019;64(1):1-7

2

Gaby AR. Alternative Medicine Review, 2006, Vol. 11 (2): 93-101