Skavsår

Så förebygger och behandlar du skoskav i nya skor

3 minuters läsning
Så förebygger och behandlar du skoskav i nya skor Så förebygger och behandlar du skoskav i nya skor Så förebygger och behandlar du skoskav i nya skor

Skoskav är något av det värsta som finns. De kan dyka upp när som helst och göra varje steg du tar till en plågsam strapats. Och trots att de är små kan de ha stor inverkan på arbete, träning, semester och festliga tillfällen. Läs vidare för allt du behöver veta om hur du undviker skoskav.

Hur uppstår egentligen skoskav?

De flesta skoskav uppstår när huden gnids upprepade gånger mot skor och strumpor. Det skadade övre hudlagret lossnar från den underliggande vävnaden medan vätska tränger ut i mellanrummet och bildar en spänd bubbla – blåsan är ett faktum. Att utveckla en blåsa går fort, men det kan ta flera dagar för den att läka. Och om blåsan skulle spricka kan såret bli infekterat vilket leder till ännu mer smärta.

Blåsor uppstår oftare på sommaren, när varma sommardagar med hög luftfuktighet får fötterna att svullna och skorna klämmer lite mer än vanligt. Dessutom svettas vi mer på sommaren. Svullna, svettiga fötter är en farlig kombination, som gjord för friktion med ett skoskav som följd.

Rekommenderat för dig
Skavsår

Å nej … det hemska ögonblicket när du inser att du har fått en blåsa

Det finns också en rad aktiviteter som kan ge blåsor. Skor med dålig passform i kombination med löpning, träning eller till och med golf och trädgårdsarbete kan orsaka smärtsamma blåsor till följd av upprepade rörelser. Fotvandrare drabbas ofta av blåsor, särskilt om deras strumpor har blivit blöta och därför ger ökad friktion mot huden. En dag med familjen på tivoli, en shoppingrunda på stan, ja i stort sett alla aktiviteter som innebär mycket tid till fots kan bli förstörda av skor som är snygga snarare än bekväma. En helkväll på stan? Vem vill vakna med skoskav dagen efter. Snart dags för semester? Se upp! Sightseeing och strövtåg bjuder förstås på spännande upplevelser, men du riskerar att även få uppleva ömma fötter.

Förebygga blåsor

Om du vill förebygga blåsor är det viktigt att ta väl hand om dina fötter. Torr hud är mer känslig för irritationer än frisk och smidig hud. Smörj därför fötterna med fotkräm på kvällen när du går och lägger dig. Ett annat sätt att förebygga blåsor är att alltid bära skor med bra passform och sköna strumpor. Kanske skulle du ha nytta av en innersula. Om du vet att du har en lång dag framför dig, en ansträngande aktivitet eller om du går in ett par nya skor kan du skydda dina fötter med ett skavsårsstift eller skavsårsplåster redan vid de första tecknen på ömhet och rodnad.

Hur och varför du behandlar blåsor

När en blåsa har bildats bör du behandla den så fort som möjligt för att minska smärtan och förebygga infektion. Rengör försiktigt området och sätt sedan på ett specialutformat skavsårsplåster för att avlasta blåsan och skydda den mot friktion, bakterier och smuts. Försök att undvika skor som irriterar det berörda området. Du ska aldrig sticka hål på blåsor, men om den skulle spricka av sig själv rengör du såret försiktigt med tvål och vatten. Behandla i ett salt fotbad i 10 minuter och sätt sedan på ett nytt skavsårsplåster. Skoskav kan förstöra en hel dag, men med COMPEED skavsårsstift och skavsårsplåster finns räddningen inom räckhåll utan att du behöver sänka tempot. Om en blåsa inte behandlas på rätt sätt löper du risk att såret blir infekterat eller att läkningen tar längre tid. Låt inte skavsår förstöra din dag.