Skavsår

Så vandrar du säkert utan att få blåsor

3 minuters läsning
Så vandrar du säkert utan att få blåsor Så vandrar du säkert utan att få blåsor Så vandrar du säkert utan att få blåsor

De flesta av oss tampas dagligen med stress, arbete och stadstrafik, och vi har sällan tid att lyfta blicken från skärmen. Att vistas i naturen är ett av de bästa sätten att återfå balansen i livet, och närheten till naturen är sällan så påtaglig som när du vandrar i skogen. Slut ögonen och föreställ dig det: höga träd som vajar i vinden; den friska doften av skog; stillheten, lugnet och tystnaden. Redan efter någon timme ute i det fria fylls vi av ett välbefinnande som är lika välbehövligt som tillfredsställande. Äntligen börjar stressen rinna av dig, medan lungorna fylls av frisk luft. Men all den här fridfulla glädjen kan vara som bortblåst på ett ögonblick när ett begynnande skoskav ger sig till känna och du har lång väg hem.

Skavsår och blåsor är den vanligaste fotskadan bland vandrare. Utan rätt förberedelser kan ett skoskav förstöra hela resan. Att fortsätta gå med en blåsa på foten är inte någon bra idé. Friktionen kan få blåsan att spricka vilket i sin tur kan leda till en smärtsam infektion.

De flesta blåsor är ömma och gör lite ont, vissa mer än andra. Det finns dock vissa säkra tecken på infektion att hålla utkik efter. Börja med att tvätta händerna med tvål och varmt vatten för att minska risken för att sprida bakterier till såret. Undersök området kring blåsan och var uppmärksam på om det känns varmt, är svullet, luktar obehagligt, visar tecken på varbildning eller om huden är skadad eller flagnar. Om du behöver råd eller misstänker att såret är svårt infekterat (t.ex. om det varar sig) ska du alltid uppsöka sjukvård.

Trots att en bra vandringskänga kan förebygga att blåsor alls uppstår är det alltid en god idé att ha ett litet skoskavskit med sig, för säkerhets skull. Där bör ingå särskilda skoskavsplåster, absorberande material som gasväv samt sårtvätt. I de flesta fall är det bäst att inte sticka hål på blåsor, men om de uppstår mitt under en vandring föredrar många att ändå göra det. Det är trots allt bättre att sticka hål och rengöra ordentligt under kontrollerade former, än att blåsan spricker i en varm och svettig strumpa. Låt inte skavsår förstöra din vandring.