Skavsår

Tänk på fötterna när du köper träningsskor

3 minuters läsning
Tänk på fötterna när du köper träningsskor Tänk på fötterna när du köper träningsskor Tänk på fötterna när du köper träningsskor

Smärtsamma blåsor och skoskav kan sätta en käpp i hjulet för din träning – de kan till och med sätta stopp för elitidrottares karriär. De är kanske inte lika allvarliga som benbrott eller stukningar, men de bör likväl tas på allvar eftersom de kan påverka både koncentrationsförmågan och prestationen. Det bästa är naturligtvis att förebygga att skavsår ens uppstår, och allt börjar med valet av skor.
När du springer stöter foten i marken ungefär likadant för varje steg du tar, vilket gör att skor och strumpor upprepade gånger gnider mot samma ställen på foten. Skor med dålig passform, vare sig de är för stora eller för små, ökar friktionen mot foten, och det är friktionen som får blåsor att bildas. Löparskor är utformade för att förebygga blåsor och skador från de här upprepade rörelserna och innehåller särskilda stötdämpande material.

Den idealiska löparskon bör passa både din löparstil och formen på dina fötter. När du ska köpa nya skor bör du berätta för butikspersonalen om din löpning: hur länge du har tränat, vilken typ av underlag du brukar springa på och om du har några problem med dina fötter. Vissa löparskor är utformade för löpning på asfalt genom att vara lätta, flexibla och ha god stötdämpning som fördelar belastningen från upprepade fotisättningar på hårda, jämna ytor. Andra skor är utformade för terränglöpning i spår med sten, lera eller andra hinder. Terrängskor ger mer stadga åt vristen och bättre stöd på ojämna underlag.

När du har fastställt vilken typ av sko du behöver är det dags att börja prova. Fötter svullnar ofta framåt slutet av dagen, på ungefär samma sätt som när du tränar. Därför rekommenderar vi att du provar skor på eftermiddagen, för att få den bästa passformen.

Se till att du har gott om plats längst fram i tån. Det bör vara omkring en tummes bredd mellan dina tår och insidan av skon. Foten ska vila stabilt mitt över sulans bredd och skon ska sluta till bekvämt kring foten, vare sig för tätt eller för löst.

När du har hittat ett par som verkar sitta bra bör du provspringa i dem. Spring på ett löpband eller jogga några varv kring butiken och känn efter att det inte uppstår irritation eller att hälen glappar – något som kan orsaka skoskav. Fråga även butikspersonalen om bra löparstrumpor, det kan göra en enorm skillnad. När du har hittat dina perfekta löparskor är det viktigt att du bara använder dem vid löpning.

Oavsett om du löptränar på egen hand eller deltar i en lagsport är det bra om du har ett par extra skor med dig när du går in de nya. Då kan du direkt byta skor om du känner att något börjar skava. Om extra skor inte är praktiskt möjligt kan skavsårsplåster från Compeed vara räddningen. Då behöver du inte avbryta matchen eller löprundan och du slipper att svika vare sig laget eller dig själv. Ett sista tips på hur du undviker skavsår: Svettiga fötter kan också orsaka den friktion som leder till blåsor, så håll fötterna torra. Vi rekommenderar att du regelbundet byter strumpor. Låt inte skoskavet stoppa din träning!