Munsår

Vad är det som utlöser munsår? Vad kan jag göra?

4 minuters läsning
Vad är det som utlöser munsår? Vad kan jag göra? Vad är det som utlöser munsår? Vad kan jag göra? Vad är det som utlöser munsår? Vad kan jag göra?

När man en gång har fått herpes simplexvirus 1 kan det inte botas, men man kan hantera det. Och man kan bidra till att förebygga att munsåret återaktiveras genom att känna igen vad som utlöser munsåret. De flesta som infekteras med viruset har inga symptom förrän en extern faktor väcker infektionen.

Återaktivering av virus

När man har fått HSV-1 får man oftast ett första utbrott av munsår. Sedan stannar viruset kvar i kroppen under resten av livet och man får inga munsår när viruset ligger vilande i kroppen mellan utbrotten. Det finns många faktorer som kan väcka viruset som då börjar föröka och sprida sig. Samtidigt försöker immunsystemet bekämpa viruset och det leder till inflammation (smärta och rodnad).

Vilka är utlösarna?

När man har smittats med viruset är det för det mesta inaktivt. Men då och då kan viruset återaktiveras av vissa utlösande faktorer, vilket leder till ett munsårsutbrott. Det finns två sorters utlösare:

Kopplad till ett personligt tillstånd

  • Sjukdom: feber, influensa eller förkylning
  • Trauma och stress, inklusive fysisk belastning och känslomässig stress
  • Utmattning och sömnbrist
  • Hormonella förändringar, särskilt vid menstruation eller om man tar p-piller
  • Mindre skador såsom spruckna läppar
  • Försvagat immunsystem på grund av en ohälsosam livsstil (rökning, alkohol och dålig kosthållning) eller mediciner, till exempel vid kemoterapi

Kopplad till externa tillstånd

  • Kraftig solexponering: solljus och artificiellt UV-ljus
  • Hudexponering för extrema väderförhållanden (värme, kyla eller vind)

Förebyggande åtgärder

De flesta av dessa möjliga utlösande faktorer kan inte undvikas helt, eller är svåra att undvika. Men man kan försöka ändra sina vanor för att minska risken för att väcka viruset.
Man kan hantera stressen på olika sätt. Att utöva en sport, meditera, göra yogaövningar, eller försöka koppla av på egen hand är några sätt att försöka förhindra att viruset vaknar.

När årstiderna växlar kan läpparna torka snabbt och spricka. Att återfukta dem med cerat är det bästa skyddet mot läppsprickor. Om solljus är en utlösande faktor för munsår kan det vara ännu bättre att använda ett cerat med inbyggd solskyddsfaktor (SPF 15 eller högre).

Lyssna på kroppen

Att känna igen sina utlösande faktorer är en enorm tillgång för att hantera munsårsutbrotten. För att göra det kan det vara bra att föra dagbok där man antecknar stressnivå, händelser i vardagen, vad man äter, hur man sover, osv. Genom att identifiera de händelser som utlöser munsårsutbrott kan man vara proaktiv i att förebygga dem i framtiden.