Fingersprickor

Hur kan jag behandla och förebygga sprickor i fingertopparna?

5 minuters läsning
Hur kan jag behandla och förebygga sprickor i fingertopparna? Hur kan jag behandla och förebygga sprickor i fingertopparna? Hur kan jag behandla och förebygga sprickor i fingertopparna?

Sprickor i fingertopparna och skadade nabelband är inte bara smärtsamma, utan även ofta begränsande i din vardag. De uppstår när händerna är torra, irriterade eller utsätts för påfrestningar och vid bristsymtom eller sjukdom.

Säg farväl till fingersprickorna! Huskurer och rätt vårdprodukter kan skydda dina händer. Om det är för sent och du redan har fått fingersprickor så lindrar COMPEED®-plåstret smärtorna och påskyndar läkningen av de besvärliga såren.

I denna artikel kan du läsa om hur du behandlar fingersprickor och hur du kan undvika dem i framtiden.

Hur får man fingersprickor att läka extra snabbt?

Om du har drabbats av smärtsamma sprickor i fingertopparna eller skadade nagelband så är det viktigt att de inte inflammeras och att de läker snabbt. Plåster mot fingersprickor har utvecklats just för detta och lämpar sig dessutom perfekt för behandling av dina fingersprickor.

COMPEED® Plåster mot fingersprickor har en perfekt form och fungerar som ett extra hudlager på den angripna fingertoppen eller nagelbandet. Tack vare sin genomskinliga färg och fasade kanter är plåstret praktiskt taget osynligt på fingret. Plåstret är vattenfast och andas och utgör därmed ett perfekt skydd mot vidare påfrestningar, smuts och infektioner.

Och det bästa av allt: COMPEED®-plåstret har en omedelbar smärtlindrande effekt och påskyndar märkbart sårläkningen jämfört med vanliga plåster. Hur kommer det sig? COMPEED® Plåster mot fingersprickor innehåller hydrokolloid som påskyndar sårläkningen genom att bevara hudens naturliga fuktbalans och absorbera sårvätska. På så sätt skapar plåstret perfekta förhållanden för en snabbare läkning och snabb behandling av fingersprickor.

Behandla och förebygg fingersprickor: Tips för smidiga händer

Torr och irriterad hud, påfrestningar, bristsymtom, sjukdom – listan över möjliga orsaker till sprickor i fingertopparna och skadade nagelband är lång. Du kan dock undvika de flesta av dem.
Med följande tips skyddar du dina händer mot fingersprickor och lindrar redan angripna fingertoppar:

  • Bär handskar
   Uttorkande kyla, irriterande syra eller kemikalier, påfrestningar på grund av hantverksarbete – handskar skyddar mot alla dessa orsaker till fingersprickor. Oavsett om du tar en vinterpromenad, städar, diskar eller arbetar i trädgården så är handskar ett enkelt och effektivt vapen mot sprickor i fingertopparna.
  • Tvätta dina händer med pH-neutral tvål, inte för ofta och inte i för varmt vatten
   Tvål är alkaliskt och torkar snabbt ut händerna i förbindelse med vatten. Använd därför en hudneutral tvål, det vill säga med ett pH-värde på högst 7, som inte angriper hudens naturliga fett- och skyddslager. Begreppet ”tvål” tyder egentligen på ett högre pH-värde och lämpliga medel kallas därför ofta för ”tvålfri handtvål” eller ”rengöringsklossar”.

Tänk också på att inte tvätta dina händer onödigt ofta och använd då inte alltför varmt vatten – kallt eller ljummet vatten är snällare mot huden.

 • Ta hand om dina händer med ändamålsenliga produkter
  Hjälp din kropp att läka fingersprickorna genom att regelbundet smörja eller olja in dina händer. Ta hänsyn till innehållsämnen som påminner om hudens naturliga fetter: Återfuktande krämer och salvor med lanolin, bivax, sheasmör eller 10–15 % urea har utvecklats speciellt för känslig och mycket torr hud. Även lipofila (fettlösliga) cerat, som fungerar likt läppcerat, är en möjlighet.
 • Mjuka händer i sömnen: Utnyttja nätterna
  Om du tycker att det är svårt att ta hand om dina händer regelbundet till vardags: Gör handvård till en ritual på kvällarna innan du går och lägger dig. Då kan krämer, salvor, handmasker och liknande verka över natten medan du inte använder händerna på annat håll.

Tips: Om du dessutom använder bomullshandskar under tiden så slipper du att få fettfläckar på lakanen samtidigt som behandlingen blir ännu mer effektiv.

 • Var försiktig när du tar hand om dina nagelband
  För att undvika skadade nagelband är det viktigt att du inte skär ner dem när du klipper naglarna. Vårda i stället nagelbanden med ett särskilt cerat, nagelbandsolja eller ett handbad och skjut dem därefter försiktigt tillbaka.
 • Tänk på näringen
  Fundera på vad du äter och hur du lever för att utesluta att dina fingersprickor inte beror på en brist på A-vitamin, C-vitamin eller järn. En utpräglad brist på A- eller C-vitamin är visserligen ovanlig i vår del av världen, men järnbrist är ett vanligt förekommande problem hos kvinnor: Var tionde kvinna i Europa i arbetsför ålder är drabbad. I synnerhet vegetarianer och veganer bör hålla ett öga på sitt järnintag.
Torr och irriterad hud, påfrestningar, bristsymtom, sjukdom – listan över möjliga orsaker till sprickor i fingertopparna och skadade nagelband är lång.

När ska jag uppsöka läkare?

Som regel kan du ofta behandla sprickor i fingertopparna med COMPEED® Plåster mot fingersprickor själv – okomplicerat och utan att uppsöka läkare. Du bör dock prata med läkare om dina fingersprickor inte läker, utan försämras eller till och med inflammeras.

När fingersprickor uppstår på grund av hudsjukdomar, järn- eller vitaminbrist ska dessa orsaker behandlas av en läkare.

Diabetiker kan ha en försämrad sårläkning och/eller nedsatt smärtkänslighet och därför ska du som diabetiker alltid uppsöka läkare innan du själv behandlar fingersprickor.

Undrar du varför du överhuvudtaget har fingersprickor? Inga problem. Hos oss hittar du all information om varför och hur fingersprickor uppstår.