Liktorn

Hur förebygger man att liktornar bildas?

4 minuters läsning
Hur förebygger man att liktornar bildas? Hur förebygger man att liktornar bildas? Hur förebygger man att liktornar bildas?

Liktornar är ett av de vanligaste fotproblemen [1]. De är resultatet av en ökad keratinproduktion eftersom det är kroppens svar på långvarig eller upprepad friktion eller tryck. Det är orsaken till att liktornar oftast dyker upp på vanliga tryckpunkter och varför vissa personer löper större risk att utveckla liktornar än andra.

Vilka drabbas av liktornar och varför?

Vissa riskfaktorer för att utveckla liktornar kopplas till kroppen och kan vara genetiska eller förvärvade genom exempelvis trauma eller åldrande. Det kan vara fotproblem (plattfot, gångrubbning) eller missbildningar (hallux valgus, hammartå) och mindre elastisk hud (p.g.a. åldrande). Andra riskfaktorer kopplas till aktiviteter. Personer som har ett jobb som kräver att de går mycket (t.ex. sjuksköterskor, servitörer, brevbärare, kabinpersonal) löper större risk att utveckla liktornar. En av de främsta riskfaktorerna är dock valet av skor. Ofta väljer vi skor efter utseende och tänker inte på bra passform och komfort.

Förebyggande är bästa boten

Det bästa sättet att förebygga liktornar är att undvika ovan nämnda orsaker så mycket som möjligt. Här följer några generella tips på hur man förebygger liktornar på bästa sätt utan att behöva ge upp favoritaktiviteterna eller jobbet:

Gör så här:

 • Ta hand om fötterna! Tvätta fötterna med tvål och vatten varje kväll, torka dem noga och smörj in dem med fotkräm. Om man har hård hud är det bra att använda en pimpsten för att fila bort hårdheterna.
 • Klipp naglarna. Långa tånaglar kan gnida mot tårna bredvid eller trycka tån mot skon. Tänk på att klippa naglarna på rätt sätt. De ska klippas tvärsöver och inte rundas av eller klippas snett.
 • Använd bekväma skor med god passform. Den vanligaste orsaken till att man får liktornar är skor i fel storlek eller form. Breda, bekväma skor med låg klack och mjuk sula som inte skaver är perfekta. Om man vill vara säker på att skorna har rätt passform ska man be om hjälp när man provar skorna. Eftersom fötterna sväller en aning under dagen är det en bra idé att köpa skor på kvällen då fötterna är som störst. Tänk också på att sömmar som kan leda till irritation.
 • Byt skor regelbundet för att undvika att samma tryckpunkt belastas varje dag. Det är särskilt viktigt för personer som löper större risk att utveckla liktornar på grund av sina professionella aktiviteter.
 • Använd bekväma strumpor, som, om det är nödvändigt, är tjocka och vadderade.
 • Undvik att svettas mycket. Om man brukar svettas mycket är det en bra idé att använda talk i strumporna.
 • Använd hälkuddar eller mjuka inlägg. Om man måste stå och gå mycket i jobbet så kan det bidra till att lindra belastningen på fötterna.
 • Tänk på fötterna! Åtgärda eventuell irritation eller smärta direkt och kontakta, om nödvändigt, en fotspecialist med jämna mellanrum.
 • Skydda fötterna när det är dags att gå in nya skor. Använd tjocka strumpor eller lätta bandage som andas på områden som ofta får liktornar när man går in nya skor. Om man vet att man kommer att använda trånga skor eller om man börjar känna av en tryckpunkt kan liktornsplåster, till exempel Compeed® Liktornsplåster Moisturising, vara till bra hjälp. Compeed® Liktornsplåster Moisturising ger ett skyddande skikt som förhindrar ytterligare skav samtidigt som hydrokolloidtekniken tillsammans med petroleum är utformad för att ge kontinuerlig fuktgivande vård.
 • Sök vård om det finns underliggande fotproblem av något slag i bakgrunden, till exempel fotmissbildningar eller gångrubbningar. I sådana fall kan en läkare rekommendera specialskor eller korrigerande inlägg.

Undvik detta:

 • Undvik om möjligt att använda skor som inte passar foten. Försök att undvika skor som är för trånga, får stora, har för höga klacka eller dåligt placerade sömmar. De skotyper som inte är anpassade för långvarig användning, inkluderar skor med höga klackar, skor med spetsig tå och kängor med högt fotvalv.
 • Undvik illasittande strumpor, inga strumpor alls och att gå barfota.
 • Försök att undvika att stå längre stunder.