Liktorn

Hur tar man bort liktornar och behandlar dem?

3 minuters läsning
Hur tar man bort liktornar och behandlar dem? Hur tar man bort liktornar och behandlar dem? Hur tar man bort liktornar och behandlar dem?

Liktornar är upphöjda knölar eller grova hudområden på tårna, fotsulorna eller hälarna som kan vara gula, vaxartade eller fjälliga och kan vara ömma om man rör vid dem eller göra ont när man ha skor på sig. De är inte farliga, men kan orsaka obehag och smärta på grund av irritation eller inflammation som orsakas av trycket på den underliggande huden. För att behålla eller återställa den personliga komforten är det viktigt att behandla liktornar.

Hur behandlar man liktornar?

Små liktornar brukar oftast försvinna av sig själva om man undviker trycket som orsakade dem. Om man har en liktorn som orsakar irritation eller smärta finns det flera sätt att lindra trycket och behandla liktornen. När man behandlar en liktorn brukar det ta ungefär två till fyra veckor innan den försvinner. Det hjälper alltid att sköta om fötterna. Att tvätta dem, torka dem noga och smörja in dem brukar fungera bra.

Tänk på att man bör rådgöra med en läkare innan man behandlar liktornar om man har hud med dålig känsel på grund av dålig cirkulation, diabetes eller nervskador.

  • Skrapa
    Trimning genom att skrapa är vanligen bara nödvändigt för stora, smärtsamma liktornar. Skrapning bör bara utföras av en doktor eller fotspecialist. Om man vill minska storleken på liktornen kan man fila på den
  • Fila
    Om man har en liktorn som orsakar irritation kan man försiktigt fila ner den med en pimpsten för att lindra trycket. Huden ska smörjas in/mjukas upp innan man börjar fila. Bada först liktornen i varmt vatten i ungefär tio minuter för att mjuka upp huden. Doppa pimpstenen i vatten och avlägsna sedan försiktigt den döda huden med cirkel- eller sidorörelser. Tänk på att inte ta bort för mycket hud eftersom det kan leda till blödning och infektion. Ta istället bort en relativt liten del och upprepa behandlingen regelbundet tills förhårdnaden är borta.
  • Receptfria behandlingar
    Dessa behandlingar bygger vanligen på att erbjuda dämpning för liktornen. Compeed® Liktornsplåster innehåller till exempel hydrokolloidteknik, som ger smärtlindring genom att fungera som vaddering och skyddar liktornen från ytterligare skav samtidigt som fukt tillförs till området kring liktornen så att den är lättare att ta bort.
    Efter behandlingen blir den döda huden vit och kan filas bort. Sådana behandlingar ska göras med stor försiktighet eftersom salicylsyra kan irritera den omgivande hälsosamma huden och ska inte användas på spruckna liktornar. Om man har diabetes eller dålig cirkulation bör man undvika sådana behandlingar, eller konsultera en läkare innan något slags behandling inleds.

Förebyggande är svaret!

Dessa behandlingar lindrar genast trycket och gör att liktornen försvinner efter två till fyra veckor, men en liktorn kommer oftast tillbaka om källan till trycket som orsakade den finns kvar. Det är därför viktigt att hitta orsaken till trycket och att undvika den. Det lättaste sättet att göra det är helt enkelt att byta till bekvämare skor eller att använda något slags vaddering (mollskinn eller kuddar som klistras fast och som kan köpas på apotek) tills de nya skorna är ingångna. I vissa fall kan det hjälpa med ett skoinlägg. Vård krävs bara sällsynta fall.

När ska jag söka vård?

Rekommenderat för dig
Liktorn

Hur förebygger man att liktornar bildas?

Även om liktornar inte är farliga kan de leda till irritation, inflammation och till och med sår. Om man drabbas av kraftig inflammation eller smärta ska man söka vård.
Om man är osäker på om det är en liktorn så kan man rådgöra med en läkare.

Liktornar som hela tiden kommer tillbaka kan beror på olika fotproblem, till exempel missbildningar, strukturella abnormaliteter i skelettet, dålig skelettinriktning eller gångrubbningar. Om man är orolig över hur ofta liktornarna dyker upp kan man besöka en läkare eller fotvårdsspecialist för att utesluta sådana underliggande orsaker. I dessa fall kan en anpassad vaddering eller ett skoinlägg vara till hjälp för att förebygga att liktornar återkommer. I sällsynta fall kan det vara aktuellt med operation.