Förhårdnader

Hur man behandlar och tar bort förhårdnader

3 minuters läsning
Hur man behandlar och tar bort förhårdnader Hur man behandlar och tar bort förhårdnader Hur man behandlar och tar bort förhårdnader

Förhårdnader brukar inte vara allvarliga, men kan orsaka obehag och ibland till och med smärta på grund av trycket från den förtjockade huden på de underliggande vävnaderna. För att behålla eller återställa den personliga komforten är det viktigt att behandla förhårdnader.

Hur behandlar man förhårdnader?

Förhårdnader är en reaktion på alltför stort tryck på hälen, framfoten eller handflatan. Om man tar ta bort orsaken till trycket brukar de försvinna av sig själva. Om man bestämmer sig för att börja behandla förhårdnader ska man komma ihåg att det kan vara en lång process och inget man brukar lyckas med på en enda dag.

Undvik att använda vassa föremål för att skära bort stora bitar från förhårdnaden, eftersom eventuella skador kan leda till blödning och/eller infektion.
Tänk på att, om man har dålig känsel i huden på grund av dålig cirkulation, diabetes eller nervskador, så ska man också rådgöra med en läkare innan man behandlar förhårdnader.

Ta bort förhårdnader:

  • Steg 1: mjuka upp förhårdnaderna
    Förhårdnader är ofta mycket tjocka och hårda så det är bäst att först göra dem mjukare. Man kan uppnå det genom att bada den aktuella kroppsdelen (vanligen en hand eller fot) i varmt vatten med en tvållösning i. Man kan få ännu bättre effekt genom att tillsätta Epsomsalt i vattnet. Man kan också använda kommersiellt tillgängliga exfolierande krämer för att mjuka upp huden.Man kan också använda COMPEED® Hård hud. Plåstren innehåller en aktiv gel (hydrokolloidteknik), som ger fukt samtidigt som förhårdnaden skyddas och dämpas. De lindrar obehag och smärta som vissa kan uppleva.
  • Steg 2: Fila på förhårdnaderna med en pimpsten eller fotfil.
    När förhårdnaden har mjukats upp kan man fila på den med en pimpsten. Doppa pimpstenen i vatten och avlägsna sedan försiktigt den döda huden med cirkel- eller sidrörelser. Man kan också använda en fotfil som exfolierande verktyg. Tänk på att inte ta bort för mycket hud eftersom det kan leda till blödning och infektion. Ta istället bort en relativt liten del och upprepa behandlingen regelbundet tills förhårdnaden är borta.
  • Steg 3: Håll huden återfuktad
    När man har filat på liktornen är det viktigt att återfukta den filade huden för att hålla den mjuk. Alla sorters hudlotion fungerar. Om man sätter på ett COMPEED® Hård Hud hålls förhårdnaden mjuk och läkandet påskyndas.

Förebygg att förhårdnader utvecklas och undvik att de uppstår igen:

För att undvika förhårdnader på fötterna måste man minska trycket och skavet på de utsatta punkterna.

Undvika så mycket det går att använda skor som förändrar viktfördelningen, till exempel högklackade skor eller skor med högt fotvalv. Om man måste använda eleganta skor på jobbet (d.v.s. skor som inte är ergonomiska) ska man försöka att avlasta fötterna genom att använda bekväma träningsskor på väg till och från jobbet. Försök att minska klackhöjden så mycket det går.

Sköt om skorna genom att laga eller byta ut dem med jämna mellanrum. Utslitna sulor brukar inte ge så bra dämpning när man går. Om man ser att sulorna eller klackarna slits ojämn kan det vara bra att tala med en ortoped om korrigerande skor eller innersulor.

Man kan få förhårdnader på händerna och om man arbetar med verktyg kan det hjälpa att använda skyddande och eventuellt vadderade handskar.

När ska jag söka vård?

Om förhårdnaden gör väldigt ont eller om man har diabetes, skör hud, eller cirkulationsproblem, är det bäst att rådgöra med en läkare eller fotvårdsspecialist som är specialiserad på fotvård.

En fotspecialist eller en specialist på kroppshållning kan hjälpa till att korrigera en gångstörning genom att kontrollera skorna, eller identifiera ett underliggande problem med skelettstrukturen. I det senare fallet kan man få remiss till röntgen eller kanske till och med operation.

En fotvårdsspecialist, eller fotläkare, kan ta bort en del av den hårda huden med en skalpell. Försök inte göra det på egen hand.

Om området är infekterat eller om det finns risk för infektion kan en läkare skriva ut antibiotikakräm. Röd och svullen hud runt förhårdnaden kan vara tecken på en infektion.