Skavsår

Målmedveten? Låt inte skoskav hindra dig

4 minuters läsning
Målmedveten? Låt inte skoskav hindra dig Målmedveten? Låt inte skoskav hindra dig Målmedveten? Låt inte skoskav hindra dig

Oavsett vad du gillar att träna finns det mycket som kan hindra dig från att nå dina mål. Något så litet som ett skavsår kan få stora konsekvenser. Och alla kan drabbas, även elitidrottare. Skoskav är kanske inte lika allvarligt som ett brutet ben eller en stukning, men de måste likväl tas på allvar. Skoskav och blåsor kan påverka din koncentrationsförmåga, försämra din prestation och orsaka belastningsskador på knän och fotleder.

Tänk dig att du är ute på en löparrunda. Vädret är helt perfekt och du känner dig på topp. Du kanske rentav är på väg att sätta nytt personbästa. Men så känner du plötsligt en skarp smärta under foten. Det råder ingen tvekan: du håller på att få en blåsa. Kanske är dina nya strumpor för tjocka, eller kanske har fötterna svullnat av värmen. Det enda du vet säkert är att löparrundan är slut. En skavsårsblåsa ska alltid behandlas så fort som möjligt, innan smärtan förvärras.

Idrottsrelaterade blåsor bildas när foten glider i skon och friktion uppstår, t.ex. när du springer eller rör dig när du tränar. En vätskeutgjutning bildas mellan de irriterade hudlagren och en blåsa uppstår. Att utveckla en blåsa går fort, men det kan ta flera dagar för den att läka. Om blåsan skulle spricka kan såret bli infekterat vilket leder till mer smärta och fördröjer läkningen.
Skoskav kan drabba alla, såväl elitidrottare som träningsentusiaster och vanliga motionärer. Det spelar ingen roll om du sysslar med löpning, fotboll, tennis, fjällvandring, bergsklättring eller dans – blåsor kan uppstå var som helst på foten. Från ovansidan av tårna (och mellan dem) till fotvalvet och hälens baksida. Oavsett var skoskavet sitter lägger det effektivt krokben för din träning. Som tur är går det att undvika.

Förebyggande åtgärder

Det finns flera enkla sätt att förebygga skoskav på. Om du märker att vissa ställen på fötterna blir röda och ömma efter träningen kan det tyda på belastningspunkter där du riskerar att få blåsor. Täck dem med ett skavsårsplåster – sådant är det bra att alltid ha med sig i träningsväskan. På så sätt kan du förhindra blåsor innan de hinner utvecklas.

Skor med dålig passform, vare sig de är för stora eller för små, ökar friktionen mot foten och tårna. Ha gärna med dig ett extra par skor när du tränar. Då kan du snabbt byta skor om du känner att du börjar få skoskav, istället för att behöva avbryta träningspasset. Även svett kan öka friktionen som leder till blåsor, så försök att hålla fötterna torra med t.ex. fottalk eller genom att byta strumpor ofta.

Behandla blåsan

Om blåsan redan är ett faktum ska den behandlas så fort som möjligt för att minska smärtan och påskynda läkningen. Rengör försiktigt området och sätt sedan på ett vattentätt skavsårsplåster för att avlasta blåsan och skydda den mot bakterier och smuts. Försök att undvika skor som belastar eller skaver mot blåsan medan den läker. Du ska aldrig sticka hål på blåsor, men om den skulle spricka av sig själv rengör du såret försiktigt med tvål och vatten. Behandla i ett salt fotbad i 10 minuter och sätt sedan på ett nytt skavsårsplåster. Med smärtan under kontroll kan du återigen fokusera på dina mål.