Skavsår

Rädda fötterna om olyckan är framme

3 minuters läsning
Rädda fötterna om olyckan är framme Rädda fötterna om olyckan är framme Rädda fötterna om olyckan är framme

Få upplevelser kan mäta sig med att fotvandra i naturen. Vacker natur, frisk luft, lugn och ro. Men den ena upplevelsen är inte alltid den andra lik, och mycket hänger på förberedelserna. Det är då ni bestämmer vilken led ni ska vandra; ni packar karta, vatten, proviant, belysning och kläder i tunna lager. När allt är packat och klart är det dags att ge sig av, men har ni tänkt på fötterna?

Att vandra i skogen är en ro för själen, men inte nödvändigtvis lika skönt för fötterna. En skadad fot kan förstöra hela resan, för både dig och dina reskamrater. En av de vanligaste skadorna vid fotvandring är blåsor och skoskav. Det låter kanske trivialt, men blåsor är något som bör tas på allvar. Om du inte tar tag i problemet blir det bara värre längre fram.

Men var lugn, det finns flera saker du kan göra för att förebygga blåsor och vi ska berätta vad. Det första, och viktigaste, är att välja en bra känga, utformad både efter din fot och den terräng där du tänker vandra. När du köper vandringskängor är passform A och O. Tårna ska ha gott om plats och vristen ska få ordentligt stöd. Kängan ska sluta till skönt om framfoten samtidigt som hälen hålls på plats. Glapp i hälen är den främsta orsaken till skoskav vid fotvandring.
Prova alltid vandringskängor med de strumpor som du har tänkt använda, för att få en så rättvisande uppfattning som möjligt. Vi rekommenderar särskilda vandringsstrumpor av syntetmaterial som andas och transporterar bort fukt. Se till att strumporna passar bra och inte kasar vare sig upp eller ned.

Rekommenderat för dig
Skavsår

Så vandrar du säkert utan att få blåsor

Prata med butikspersonalen om din resa. Vandringskängor finns i en mängd olika modeller och material, och vilken kombination som passar dig bäst beror på i vilken sorts terräng du tänker vandra. När du väl har köpt ett par ska du se till att du har god tid på dig att gå in dem ordentligt. Att hålla fötterna torra är också viktigt för att förebygga blåsor. Det är en bra idé att packa två eller tre extra par strumpor så att du har ombyte om du skulle råka bli blöt om fötterna.

Trots att du kanske strävar efter att packa så lätt som möjligt bör du alltid ha med en liten första hjälpen-väska, inklusive skavsårsstift, särskilda skavsårsplåster, sårtvätt och absorptionsmaterial så som gasväv. Om du får en blåsa ska du ta hand om den så fort som möjligt för att undvika obehag. Om blåsan har spruckit rengör du såret med sårtvätt, baddar torrt med gasväven och sätter sedan på ett skavsårsplåster. Om blåsan inte har spruckit och blivit ett sår räcker det att sätta på ett skavsårsplåster. Ge inte efter för lockelsen att sticka hål på blåsan, det ökar bara risken för infektion. Med de här tipsen i ryggsäcken hoppas vi att du får en härlig, skavsårsfri vandringstur. Låt inte skavsår förstöra din vandring – fokusera på ditt mål och inte på ditt skavsår!