Skavsår självläker ofta utan behandling. Ny hud bildas under det utsatta området och vätskan absorberas av kroppen igen. Den vätskefyllda blåsan håller den underliggande huden ren, vilket förhindrar infektion och främjar läkning. Att applicera kyla eller att lägga på ett ispaket kan hjälpa tillfälligt och bidra till att minska svullnad och obehag. Men skavsår kan ofta göra väldigt ont så genom att behandla dem med särskilda COMPEED® Skavsårsplåster kan hjälpa eftersom dämpningen lindrar trycket som minskar smärtan.
De primära målen med behandlingen bör vara att förhindra att såret blir större, att minska smärtan, främja läkning och förhindra infektion. Att använda speciella COMPEED® Skavsårsplåster bidrar till att skapa en optimal läkningsmiljö genom att absorbera överskottsvätska och att skynda på kroppens naturliga sårläkningsprocess.
Det främsta målet är att hålla skavsåret helt så länge som möjligt, eftersom skinnet ger ett naturligt skydd mot infektion. Men om smärtan inte försvinner eller om det finns risk för infektion bör en läkare rådfrågas.
Identifiera skavsårets stadie
Det första man ska göra är att identifiera vilket stadie skavsåret är i. Ta en närmare titt på skinnet på såret. Är det intakt, trasigt eller borta?
Om det är intakt: För att förhindra ytterligare skada måste man minska friktionen eller skavet på blåsan. Rengör området försiktigt och sätt på ett plåster. Rekommendationen är att sätta på ett särskilt skavsårsplåster (se bilden nedan) istället för vanliga plåster. De gör ett bättre jobb med att skydda blåsan eftersom de på ett säkert sätt förseglar kanten på plåstret mot huden, vilket bidrar till att förebygga smärtsamt skav. Man måste välja rätt storlek på plåstren och beroende på var blåsan sitter (tå, häl, osv.) kan man också välja särskilt formade plåster. Särskilda skavsårsplåster som COMPEED® hydrokolloida gelbaserade plåster ger bättre dämpning och isolerar därmed, utöver att ge smärtlindring, effektivt blåsan från källan till friktionen.
Om blåsan har brustit eller om skinnet på blåsan är borta: Skavsåret behöver ett antiseptiskt medel för att förhindra infektion. Om man inte har tillgång till ett antiseptiskt medel ska man åtminstone skölja blåsan med saltlösning (saltvatten) eller rinnande, rent vatten. När det är gjort är det bäst att täcka den tomma blåsan med ett rent bandage. I det här fallet är hydrokolloidplåster särskilt lämpliga. De bidrar med bättre dämpning och lindrar därmed smärtan i det mycket känsliga området. De skapar en skyddande och fuktig miljö som gör att skavsåret kan läka snabbare. De här plåstren interagerar med ytan på blåsan för att stimulera läkning utifrån och in och de är också dämpande och vattentäta och därmed mycket bättre än vanliga plåster.
Hur ofta ska man byta plåstren?
Om man använder vanliga plåster ska de bytas när man kan se vätska från blåsan, smuts eller vatten från den omgivande miljön på dem (t.ex. dusch, regn, osv). Beroende på flera olika faktorer kan man behöva byta plåster allt mellan varje timme till en gång per dag. Å andra sidan är hydrokolloida skavsårsplåster, som finns i COMPEED® skavsårssortiment, vattentäta.
För skavsår utan skinn behöver särskilda skavsårsplåster som COMPEED® bara bytas när de börjar lossna, eller när den vita bubblan, som bildas av vätskan i blåsan under kompressen, når kanten på plåstret. Det går alldeles utmärkt att låta ett hydrokolloidplåster sitta på i flera dagar. För intakta skavsår (med helt skinn) sitter COMPEED® kvar tills plåstrets kanter börjar lossna. De kan sitta kvar i flera dagar. Undvik att ta bort dem tidigare för att ge blåsan tid att läka.
Ska man tömma/göra hål på ett skavsår?
Även om det var vanligt att göra så för inte så länge sedan så rekommenderas numera att blåsan inte töms på vätska, eftersom det kan orsaka en infektion. Men om en blåsa är stor, gör ont eller riskerar att bli ytterligare irriterad kan det vara bättre att tömma den för att lindra smärtan, eller för att förebygga att skinnet på blåsan går sönder av misstag. Det är viktigt att rengöra såret med ett antiseptiskt medel eller saltvatten för att undvika infektion. När såret är rengjort hjälper ett COMPEED® skavsårsplåster till att försegla såret för att förhindra risk för ytterligare infektion och bidrar till att skynda på läkningsprocessen.
Om det finns risk för en eventuell infektion bör en läkare rådfrågas. Tecken på infektion att se upp för är:
- Var: gult och tjockare än vanligt väska i en blåsa;
- Ökad smärta, svullnad, rodnad, värme;
- Röda strimmor som sträcker sig ut från blåsan (sök vård).