Munsår

När slutar ett munsår att smitta?

4 minuters läsning
När slutar ett munsår att smitta? När slutar ett munsår att smitta? När slutar ett munsår att smitta?

Munsår är små blåsor som vanligen bildas runt läpparna och munnen. I de flesta fall går blåsorna sönder. Då bildas en sårskorpa som så småningom lossnar. Munsår är som mest smittsamma när de spricker. Men de kan faktiskt vara smittsamma redan från då man känner de första symptomen runt munnen, som en stickande eller kliande känsla, och tills de har läkt helt.

Munsårets olika stadier

Ett munsår går igenom fem stadier (smittgrader) :

  1. Stadium 1 (+, låg ) – Dag 1–2: de första symptomen såsom en stickande, öm och kliande känsla
  2. Stadium 2 (++, medel) – Dag 2–4: vätskefyllda blåsor börjar bildas
  3. Stadium 3 (+++, allvarlig) – Dag 4–5: blåsorna smittar, vätskar sig och bildar sårskorpor som gör ont.
  4. Stadium 4 (++, medel) – Dag 5–8: munsåren torkar och en sårskorpa bildas.
  5. Stadium 5 (+, låg) – Dag 8–10: sista skedet när huden läker och skorpan ramlar av.

Munsår är smittsamma i alla stadier och stadium 3 är det mest smittsamma eftersom blåsorna spricker och infekterad vätska läcker ut.

Munsår är smittsamma från de första symptomen och tills de har läkt helt. Från Dag 1–2 är munsåret täckt av virusfyllda blåsor som sprids med saliv, kontakt hud-mot-hud, eller genom att röra vid ett föremål som en infekterad person har använt. Man kan sprida viruset även när man ännu inte har några märkbara symptom på munsår. Det är dock mycket mindre troligt än om kontakten med viruset sker när munsåret har uppstått. Vätskan i blåsorna innehåller viruset och därför är munsår som mest smittsamma när blåsorna vätskar sig. De första munsårsutbrotten sker vanligen mellan två och tjugo dagar efter att man har varit i kontakt med en infekterad person.

Hur länge är munsår smittsamma?

Munsår, som orsakas av en typ av virus som kallas herpes, är smittsamma tills de har försvunnit helt, vilket tar ungefär två veckor. Munsår är mest smittsamma när de vätskar sig. När en skorpa har bildats över såret minskar risken att överföra viruset väldigt mycket, men det betyder inte att munsåret inte längre är smittsamt. Skorven kan spricka när man äter eller ler och vätska kan sippra ut.

Kan man smitta andra med munsår?

Herpes smittar lättare när man har ett munsårsutbrott och aktiva sår eller blåsor finns på huden. Men herpesviruset kan också sprida sig även om det inte finns några tecken eller symptom.

Tänk på bebisar och personer med svagt immunsystem

Vuxna som har munsår bör inte pussa bebisar och inte låta bebisar röra vid munsåret. Det finns två orsaker till det.

  1. Munsår är ofta ganska harmlösa, men de kan bli allvarliga hos personer som ännu inte har ett utvecklat immunsystem. Immunsystem skyddar vanligen kroppen mot infektion. Det är mer troligt att en person med ett svagt immunsystem får mer allvarliga infektioner än de flesta andra. Ett munsårsvirus kan därför vara farligt för bebisar som är yngre än sex månader.
  2. När bebisen har infekterats riskerar den att utveckla munsår resten av livet.

Samma försiktighetsåtgärder måste vidtagas för personer med HIV och personer som har cancer. Det är därför viktigt att vara särskilt försiktig i närheten av dessa personer och att vidtaga åtgärder för att inte infektera dem.

Hur kan jag vara mindre smittsam?

Man bör minimera kontakten med munsåret. Man ska alltid tvätta händerna när man har varit i kontakt med ett munsår för att undvika att viruset sprids från en plats till en annan, till exempel ögonen, näsan eller fingernaglarna.

När man har munsårssymtom av något slag ska man också undvika:

  • att pussas
  • att dela läppstift, porslin och bestick, glas och allt annat som kan ha kommit i kontakt med munsåret
  • sporter som innebär fysisk kontakt

Ända tills munsårsblåsorna och skorvarna har försvunnit helt måste man skydda sig själv och andra från att infekteras. Lufttäta och vattentäta medicinska plåster såsom COMPEED® Munsårsplåster bidrar till att förhindra både att viruset sprider sig till ett annat område på kroppen.