Skavsår

Å nej … det hemska ögonblicket när du inser att du har fått en blåsa

3 minuters läsning
Å nej … det hemska ögonblicket när du inser att du har fått en blåsa Å nej … det hemska ögonblicket när du inser att du har fått en blåsa Å nej … det hemska ögonblicket när du inser att du har fått en blåsa

Få saker är väl mer frustrerande än en blåsa på foten. Trots att skoskav är små kan de förstöra såväl stora som små tillfällen i livet, en semester, ett träningspass eller bara en dag full av ärenden. Alla kan drabbas av blåsor och det kan ta flera dagar för dem att läka, men det finns vissa saker du kan göra för att förebygga dem, lindra smärtan och få dem att läka snabbare.

Den vanligaste formen av blåsor hos de flesta är friktionsblåsor. Det är de där irriterande vätskefyllda fickorna som bildas i överhuden när du har gått för länge i skor som skaver. När hudens övre lager skavs loss från den underliggande vävnaden tränger en plasmaliknande vätska ut ur cellerna och börjar fylla tomrummet för att skydda vävnaden mot ytterligare skador.

Det första du kan göra för att förhindra friktionsblåsor är att bära bekväma, välsittande skor. Om du vet om att du kommer att gå och stå mycket under dagen, eller om du precis har börjat gå in nya skor, kan det vara en god idé att ha ett skavsårsstift nära till hands. Känner du att en blåsa börjar bildas stryker du direkt på skavsårsstiftet på det ömma området för att förhindra att det uppstår mer friktion.

Det finns många myter om blåsor och skavsår. Många föredrar bomullsstrumpor, men bomull leder inte bort fukt från huden vilket ökar friktionen. Vi rekommenderar istället strumpor av särskilt syntetmaterial som andas. En annan myt är att kalkpuder håller fötterna torra och fria från blåsor, men trots att talk kan absorbera fukt finns det också en risk att det bildar klumpar som ökar friktionen mot huden.

Rekommenderat för dig
Skavsår

Så vandrar du säkert utan att få blåsor

Om du har fått en blåsa är det viktigt att behandla den på rätt sätt för att den ska läka så fort som möjligt. Täck området med ett särskilt skavsårsplåster för att hålla det rent, torrt och skydda det mot ytterligare friktion och belastning.

Motstå lusten att ta hål på blåsan. Om blåsan skulle spricka av sig själv ska du inte riva loss huden. Tvätta den spruckna blåsan med vatten och mild tvål, och stryk sedan på en bakteriedödande salva. Täck området med ett särskilt skavsårsplåster för att hålla det rent under dagen. Ta inte av skavsårsplåstret på natten. Det är en annan vanlig missuppfattning att en blåsa behöver luftas. Blåsor läker fortfarande i en fuktig miljö, t.ex. när de är täckta av COMPEED skavsårsplåster. Om du drabbas av infektionssymptom som smärta, svullnad, rodnad, hettande hud, varbildning eller röda strimmor som strålar ut från blåsan bör du kontakta läkare. Låt inte skoskavet förstöra din dag!