Munsår

Varför får jag munsår om och om igen?

2 minuters läsning
Varför får jag munsår om och om igen? Varför får jag munsår om och om igen? Varför får jag munsår om och om igen?

Munsår orsakas av ett virus som heter herpes simplexvirus 1 (HSV-1). Det finns inget botemedel för den här typen av infektion och blåsorna kan återuppstå.

Ett virus som är aktivt i perioder

Man kan inte bli av med själva viruset. Efter den första infektionen ligger viruset dessvärre vilande inuti nervcellerna i ansiktet resten av livet. Vissa saker kan få viruset att vakna igen och leda till återkommande infektioner.

Återaktivering: vad betyder det?

HSV-1-infektioner kännetecknas av tre faser:

  • Den första infektionen när man får viruset från någon annan eller genom att röra vid ett infekterat föremål. Man kan smittas redan vid sex månaders ålder.
  • En latensperiod där den virala infektionen vilar och inte visar några symtom.
  • Återaktivering eller återkommande utbrott när utlösande faktorer som känslomässig stress, feber eller exponering för solljus kan göra att viruset vaknar och orsakar ett nytt utbrott.

Mer om återkommande infektioner

Ungefär 20 % av de som infekteras av viruset får en ny infektion ungefär två eller tre gånger per år, medan andra kan får ett första munsår, men inget mer.

I det första fallet får man upprepade utbrott som börjar med en stickande eller brännande känsla, som snart följs av blåsor som börjar vätska sig.
Viruset återaktiveras på ungefär samma ställe varje gång. Man kan räkna med att blåsorna uppstår på samma ställe som tidigare.

Munsårsutbrotten brukar bli färre med tiden och munsårsviruset brukar inte återaktiveras lika ofta hos personer som är äldre än 35 år. Man kan också räkna med mindre allvarliga symtom vid varje återkommande infektion.

Vilka är symtomen?

Rekommenderat för dig
Munsår

Hur blir man av med ett munsår snabbt?

En stickande eller kliande känsla nära läpparna, en brännande smärta eller rodnad är vanliga varningstecken på att ett munsår är på väg att bryta ut. Det tar en dag eller två innan flera små blåsor bildas och växer. De kan vara röda och inflammerade. Antalet munsår och hur allvarliga de blir minskar vanligen med åldern.

Vad kan jag göra om infektionen återkommer?

Man är smittsam från det att man känner de första symtomen runt munnen, så det är viktigt att skydda sig själv mot att sprida viruset och även att skydda andra från att få det.

Först av allt bör man minska kontakten med såret och alltid tvätta händerna efter kontakt. Man bör också undvika att pussas eller att dela bestick och handdukar för att skydda andra från att smittas.
Lufttäta och vattentäta plåster som COMPEED® Munsårsplåster kan skapa en skyddande barriär och på ett effektivt sätt minska risken att sprida viruset till andra personer och andra delar på kroppen.

Plåstren kan användas när som helst under ett utbrott, men den generella principen är: ju tidigare, desto bättre. De innehåller hydrokolloid, som skapar en optimal, fuktig miljö för snabb läkning.
Symtomen försvinner vanligen inom en vecka eller två. Men munsår kan bryta ut ofta.

Hur behandlar jag en återkommande infektion?

Det finns gott om receptfria behandlingar av olika slag. De vanligaste är plåster med aktiv hydrokolloidgel, antivirala krämer och orala behandlingar.